Lisensfelling av fem ulver i har utløst sterke reaksjoner.
NOAH og Aktivt Rovdyrvern protesterer mot vedtaket og mener det truer ulvens overlevelse i Norge.
Rovviltnemnda i region Oppland har vedtatt en kvote på fem ulver for lisensfelling i perioden 1. desember 2024 til 31. mai 2025. Vedtaket har møtt sterk motstand fra organisasjonene NOAH og Aktivt Rovdyrvern (ARV), som begge har sendt inn klager. Organisasjonene mener vedtaket bryter flere lover og internasjonale avtaler.
NOAH frykter for ulvens overlevelse
I klagen fra NOAH, som er datert 9. september 2024, uttrykker organisasjonen bekymring for ulvens fremtid i Norge. NOAH hevder at ulvebestanden er kritisk truet, og at den skandinaviske ulvebestanden allerede er hardt presset av innavl. De mener derfor at å skyte fem ulver i Oppland vil forverre situasjonen.
– Bestanden må være mye større for å sikre langsiktig overlevelse, og den eneste måten å tilføre nye gener på er å la streifulver få vandre utenfor ulvesonen, skriver NOAH i sin klage.
ARV kritiserer vedtakskompetansen
Aktivt Rovdyrvern (ARV) stiller spørsmål ved om Rovviltnemnda i det hele tatt har myndighet til å fatte et slikt vedtak. I sin klage fra 25. august 2024, peker ARV på at ulvebestanden i regionen ser ut til å ligge under det nasjonale bestandsmålet, noe som ifølge organisasjonen gjør vedtaket ugyldig.
– Kvotevedtaket vil true bestandens overlevelse og er derfor lovstridig, mener ARV.
Rovviltnemnda forsvarer vedtaket
Til tross for klagene, har Rovviltnemnda valgt å opprettholde vedtaket sitt. Nemnda mener at kvoten på fem ulver ikke vil hindre Norge i å nå sitt nasjonale bestandsmål for ulv. Videre påpeker de at vedtaket er basert på den nyeste tilgjengelige forskningen om ulvebestanden.
Nemnda avviser også at føre-var-prinsippet, som NOAH og ARV hevder burde vært brukt, er relevant i denne saken. De mener at den samlede belastningen på ulvestammen ikke vil bli for stor, og at tiltakene for å beskytte genetisk verdifulle individer er tilstrekkelige.
Behandles i departementet
Saken er nå sendt til Klima- og miljødepartementet for endelig klagebehandling. Det gjenstår å se om departementet vil oppheve eller støtte Rovviltnemndas vedtak. Organisasjonene håper på en snarlig og grundig vurdering, mens jegermiljøet og beitenæringen følger spent med på utfallet.