Fjellreven (Vulpes lagopus), også kjent som polarrev og arktisk rev, er et lite rovpattedyr i hundefamilien.

Den er direkte truet i Norge, Sverige og Finland, og står på nasjonal rødliste over truede arter. I Nord-Norge er situasjonen spesielt kritisk, med mindre enn 50 voksne fjellrev igjen i de tre nordligste fylkene.

Fjellreven har hatt en nedgang de siste 20 årene, men i Sør-Norge har bestanden tatt seg opp. Dette skyldes tiltak som reduksjon av rødrevbestanden, fôring av fjellreven og utsetting av fjellrev. Rødreven er større og sterkere enn fjellreven, og vil utkonkurrere denne dersom den etablerer seg i et område der det finnes fjellrev. Derfor anses den som en trussel for fjellreven.

I Finnmark er det også satt i gang tiltak for å verne fjellreven. På Varangerhalvøya har det vært gojrt tiltak for å fjerne rødreven fra området. Fôring av fjellrev har vært en måte å hjelpe fjellreven andre steder.

Observasjoner av fjellrev er viktige for å finne ukjente forekomster av fjellrev, spesielt observasjoner av fjellrev utenfor fjellrevens kjerneområder, ifølge NINA. Statens naturoppsyn (SNO) overvåker fjellrevbestanden ved å kontrollere kjente fjellrevhi sommerstid for å kartlegge ynglinger.

Fjellreven er vårt minste hundedyr, og har funnet sitt hjem i fjellet. Der lever den av å jakte lemen og andre smådyr, ifølge Rovdyrsenter.no. Andre viktige trusler mot fjellrev er effekter av klimaforandringer.

På Svalbard har fjellreven ingen naturlige fiender eller konkurrenter i det høyarktiske økosystemet og det er ikke registrert predasjon på valper eller voksne, ifølge Sysselmesteren på Svalbard. Det er ingen tegn til langsiktige endringer i fjellrevbestanden på Svalbard.