Økte oljepriser og høye renter gir dobbel utfordring for havvind.

Det skriver Klassekampen tirsdag, og viser til at Norges regjering har satt ambisiøse mål for utbygging av havvind. Planene går ut på å produsere nesten like mye kraft fra denne kilden, som fra vannkraft innen 2040. Men økte oljepriser og høye renter utfordrer nå disse ambisjonene, ifølge Stig Schjølset, fagsjef i klimastiftelsen Zero.

Økende investering i fossilt

Schjølset påpeker at stigende oljepriser skaper en tiltrekning mot investering i fossil energi. Dette gjør det utfordrende å tiltrekke kapital og arbeidskraft til havvindindustrien. «Supersyklusen» i oljeprisen, som har økt med 30 prosent siden midten av juni, forventes å fortsette, noe som kompliserer situasjonen ytterligere.

Kostnadsspiral og forsinkelser

Havvindindustrien har også møtt andre utfordringer, som økte kostnader grunnet inflasjon, forsinkelser og manglende infrastruktur. Det svenske selskapet Vattenfall har rapportert at kostnadene på deres havvindprosjekter har økt med 40 prosent på kort tid.

Politisk handling kreves

Schjølset mener at det er fullt mulig å utvikle norsk havvind på tross av disse hindringene, men at det krever politisk vilje og bedre rammebetingelser. Han understreker at det trengs en aktiv politikk for å balansere lønnsomheten mellom olje og gass og havvind.

Hvem skal betale?

Anders Bjartnes, redaktør i nettavisen Energiogklima, reiser også spørsmålet om hvem som skal ta regningen for de økte kostnadene. Han foreslår at oljeindustrien, som bruker store mengder elektrisk kraft, kan bære en større del av kostnadene.

Er subsidier svaret?

Til tross for at regjeringen har satt et subsidietak på 23 milliarder kroner, er det fortsatt usikkerhet rundt prosjektets realisering. Schjølset mener at staten må være åpen for å gi nødvendige subsidier for å realisere havvindprosjektene.