Tana kommune har sendt en klage til Miljødirektoratet etter at deres søknad om skadefelling av bjørn i Austertana ble avslått.
Statsforvalteren sier igjen nei, og sender saken til Miljødirektoratet for endelig avgjørelse. Det på tross av at kommunen argumenterer for at skadepotensialet er stort, og at lisensfelling ikke er en tilfredsstillende løsning.
Tana kommune viser i sin klage til rovviltforskriften, forvaltningsplan for rovvilt og rovviltforliket av 2011 i sin klage. De mener at hurtig nedsanking av sau ikke kunne vurderes som en tilfredsstillende løsning i dette tilfellet, hvor dyrene var skremt og sannsynligvis spredt over et større område. De argumenterer også for at skadepotensialet var stort både i kortsiktig og langsiktig perspektiv, og både lokalt og for et større område. Lisensfelling ble også avvist som en tilfredsstillende løsning.
Statsforvalterens vurdering
Statsforvalteren vurderte at det akutte skadepotensialet kunne reduseres gjennom rask sanking av sau og lam. De la til grunn at to av kadavrene som SNO hadde undersøkt i denne situasjonen var antatt drept av bjørn. For det ene av disse kadavrene var det enda ikke konkludert, dette ble senere vurdert til antatt drept av gaupe.
Konkluderer med nei
Statsforvalteren kan ikke se at klagen har kommet med nye opplysninger i saken. De opprettholder avslaget, og sender derfor saken til Miljødirektoratet for endelig avgjørelse.
Uforutsigbart for næringa
Kommunen har tidligere i høst argumenter med at ti prosent av en sauebesetning i Austertana er funnet døde. De mente situasjonen var akutt og at gående bjørn kan true forutsigbarheten for sauehold i området.