Arktis opplever i år en bemerkelsesverdig nedgang i issmeltingen.

Dette uvanlige fenomenet har fanget oppmerksomheten til forskere. Normalt sett begynner isen i Arktis å smelte i løpet av sommermånedene, som er en avgjørende del av den årlige syklusen i regionen. Imidlertid har smelteprosessen i år tatt en tidlig pause.

Tross varmere klima, har nedgangen i havis bremset opp. Det skyldes trolig uvanlig vær og kaldere vann fra sør, melder Havforskningsinstituttet. To forskere fra HI er medforfattere i en fersk artikkel om dette i det anerkjente, vitenskapelige tidsskriftet Science.

– Vi har kombinert målinger fra Nord-Atlanteren og Arktis med simuleringer i avanserte datamodeller, forklarer HI-forsker Randi Ingvaldsen. Forskerne har stilt seg spørsmål om hvorfor dette skjer, når klimaet i verden blir varmere?

Utviklingen er at reduksjonen av havis har avtatt i våre nordlige områder de siste årene.

– De siste ti til femten årene har været i Arktis vært unormalt, sier HI-forsker Øystein Skagseth.

Endringen forklares med at et vindfelt i Arktis har endret seg. Dette har igjen endret havstrømmene, og når havstrømmene endres, endres hele klimasystemet i området.

– Når været i nord blir mer normalt og vannet fra sør blir varmere igjen, vil trolig issmeltingen øke. Det er nok bare en midlertidig pause, dessverre, sier Skagseth.