Fire organisasoner mener at bevaring og restaurering av natur og økosystemer er viktige for å forebygge og redusere flom- og skredrisiko.

Det går fram av et brev fra Samarbeidsrådet for Naturvernsaker (SRN), som består av Den Norske Turistforening, Naturvernforbundet, Norges Jeger- og Fiskerforbund og WWF-Norge, og som har sendt innspill til stortingsmeldingen om flom og skred.

Menneskeskapte klimaendringer

SRN påpeker at menneskeskapte klimaendringer påfører samfunnet store utfordringer og mange flere uforutsette hendelser. Dette har både store menneskelige belastninger og betydelige samfunnsøkonomiske kostnader. Økende vannmengder med påfølgende konsekvenser som ras, skred og flom vil bli enda vanligere i framtida.

Ødelagt natur

SRN påpeker at økologisk kunnskap og de mulighetene som ligger i bruk av intakt natur eller restaurering av ødelagt/redusert natur er for dårlig vurdert og synliggjort i NOU 2022:3. De mener dette må vektlegges og implementeres som vurderinger og tiltak i arbeidet med stortingsmeldingen.

Naturbaserte løsninger

SRN mener at naturbaserte løsninger for å oppnå god flomsikring er best. Dette er natur- og klimaklokt samtidig som det er kostnadseffektivt. Forskning viser at naturlige flomdempingsmetoder er mer effektive og bør prioriteres. Man forhindrer ødeleggelser ved å bevare natur og bruke naturbaserte løsninger, heter det i høringen fra dem.

Stabile forhold

Mange steder er mye natur fjernet, særlig intakt, naturlig skog. Flersjiktet, naturlig skog er mer robust for ytre påkjenninger og fungerer bedre enn ensjiktet monokulturskog for å stabilisere forholdene i rasutsatte områder. Dette er en langt mer stabil skog enn ensjiktet monokulturskog og et viktig forebyggende tiltak for stabilisering av arealer og jordmasser.

Forarbeidene til den kommende stortingsmeldingen er blant annet basert på Gjerdrumutvalgets utredning.