Miljødirektoratet opprettholder vedtak om skadefelling av jerv i Rauma, men jaktlaget klarte ikke å skyte jerven.

Miljødirektoratet har besluttet å opprettholde Statsforvalteren i Møre og Romsdals vedtak om tillatelse til skadefelling av jerv i deler av Rauma kommune. Dette kommer etter en rekke klager fra miljøvernorganisasjoner som NOAH – for dyrs rettigheter, Naturvernforbundet i Møre og Romsdal, og Aktivt rovdyrvern.

Klagerne har uttrykt bekymring for jervebestanden i området, som de mener er under bestandsmålet og sterkt truet. Til tross for dette, finner direktoratet at fellingstillatelsen ikke vil være til skade for bestandens overlevelse. Ulvådalen sausankelag SA søkte om tillatelse til skadefelling etter dokumenterte tap av lam til jerv, og Statsforvalteren ga tillatelse til felling av én jerv innenfor sausankelagets beiteområde. Til tross for tillatelsen, ble det ikke felt noen jerv i perioden tillatelsen gjaldt, fra 28. juli til 8. august 2023.

Klagenes hovedpunkter

Naturvernforbundet i Møre og Romsdal fremhevet jervens status som sterkt truet og dens viktige genetiske særtrekk i regionen. De påpekte også at forvaltningsområdet for jerv er lite, noe som kan føre til høyere tetthet av jerv hvis forvaltningsmålet skal nås. NOAH argumenterte for at vilkårene for bestandens overlevelse, skade og andre løsninger ikke var oppfylt. Aktivt rovdyrvern viste til tidligere kommunikasjon fra Miljødirektoratet og mente at tillatelsen var i strid med denne.

Vil ikke skade bestanden

Miljødirektoratet vurderte klagen i sin helhet og fant at skadefelling av en jerv ikke vil være til skade for bestandens overlevelse. De påpekte at det er mulig å felle jerv for å hindre skade på husdyr eller tamrein, under forutsetning av at fellingen ikke skader bestandens overlevelse og at formålet ikke kan oppnås på annen måte.

Direktoratet la også vekt på at det var en akutt skadesituasjon i Ulvådalen, og at fellingstillatelsen var nødvendig for å rette fellingen mot det skadegjørende individet. Klagen fra de ulike miljøvernorganisasjonene ble dermed ikke tatt til følge, og vedtaket om skadefelling av jerv i Rauma kommune står ved lag, men resulterte altså ikke at noen jerv ble skutt i dette tilfellet.