Birdlife Norge har kåret gråmåken til «Årets fugl 2024.

Som seg hør og bør har organisasjonen derfor skrevet en lengre artikkel i medlemsbladet «Vår fuglefauna», med Paul Shimmings, Morten Hleberg og Peter Sjolte Ranke som forfattere.

De skriver at gråmåken en fugl med blandet omdømme som både er elsket og mislikt. Denne arten, som tidligere ble verdsatt for eggene sine og som følgesvenn for fiskebåter, skaper nå utfordringer i urbane områder ved å søke etter mat, men som også fungerer som et renovasjonsvesen.

Både elsket og hatet

Gråmåken er den tredje største måkearten i Norge. Den finnes langs kysten og i innlandet, og hekker i alle norske fylker. Til tross for sin utbredelse, er arten dessverre i tilbakegang. BirdLife Norge ønsker å kaste lys over gråmåkens situasjon gjennom kampanjen Årets fugl 2024 for å øke forståelsen av hvorfor denne og andre arter sliter langs Norges kyst.

Gråmåken spiller en viktig rolle i økosystemet ved å konsumere matrester og holde miljøet rent. Den voksne gråmåken er lett gjenkjennelig med sin grå rygg, rosa ben og gult nebb med en rød flekk på undernebbet, mens yngre fugler har en mer spraglete gråbrun fjærdrakt som lysner med alderen.

Langt færre måker i dag

Gråmåken praktiserer det som kalles partiell migrasjon, hvor noen individer trekker mens andre blir i hekkeområdet hele året. De hekker ofte i kolonier på holmer og skjær, men kan også finne veien til byenes hustak.

Som altetere spiser de både naturlig føde fra havet og menneskelig avfall. Bestandens utviklingen i Norge har vært nedadgående. Fra en estimert hekkebestand på 150.000 til 200.000 par i perioden 1970 til 1990, økte bestanden noe, men har siden opplevd en dramatisk nedgang til kun 72.000 par i 2014.

Negativ påvirkning

Nedgangen er bekreftet i flere regioner og er også observert i nabolandene. Årsakene til nedgangen kan være mange, inkludert klimaendringer, påvirkning fra fiskerier og forurensning.

Eggplukking, som fortsatt er lovlig, er også bekymringsfullt gitt artens tilbakegang. Gråmåken er nå klassifisert som sårbar (VU) på Norsk rødliste for arter 2021, en nedgradering fra tidligere vurdering som livskraftig (LC).

BirdLife Norge oppfordrer til engasjement og aktiviteter som registreringer og tellinger av gråmåker, spesielt under hekkesesongen og vinterstid, for å kartlegge utbredelsen og overvåke bestandsutviklingen. Målet er å identifisere årsakene til tilbakegangen og iverksette tiltak for å stoppe den.