back to top

Hyttelivet: Advarer mot flere og større skader

- Advertisement -

Til nå i 2023 har antallet skader på norske hytter økt med 30 prosent. Skadene har kostet mer enn én milliard kroner.

Produktsjef i Frende Forsikring, Øystein Øren, forteller at tallene fra Finans Norge for årets ni første måneder viser en betydelig økning i antallet skader på hytter. I fjor på samme tid hadde 688 millioner kroner gått til hytteskader, mens nå er det over en milliard.

– Det er en kostnadsøkning på 55 prosent, sier Øren.

Gjennomsnittlig skadekostnad øker

I snitt har hver hytteskade i 2023 kostet over 56.000 kroner. I hele fjor var snittet rett over 48 500 kroner.

– Det er en stor økning i kostnader, i tillegg er det totale antallet skader på norske hytter i årets tre første kvartal allerede høyere enn hele 2022 totalt, sier Øystein Øren.

Uværet «Hans» forklarer

Uværet «Hans», som traff hardt i august, forklarer en del av den store økningen.

– Mange av skadene uværet forårsaket er registrert under posten for vannskader. Dette er posten som har økt mest fra samme tid i fjor, sier han.

Mengden vannledningsskader på hytter har økt med 40 prosent, ifølge statistikken til Finans Norge, som rapporteres inn fra alle forsikringsselskapene i landet. Også såkalte kaskoskader har økt betydelig, med 46 prosent.

– Kaskoskader er for eksempel knekte takrenner, ødelagt takstein eller knuste vinduer. Denne typen skader så vi mange av i forbindelse med «Hans» og uværet på Sørlandet, sier produktsjefen i Frende.

Andre årsaker til økningen

– Også andre poster har hatt et betydelig oppsving i år, sier Øren og nevner dem han biter seg mest merke i.Kostnaden for brannskader på hytter har økt med 38 prosent.

Dette kan eierne gjøre

– Det er mye hytteeiere kan gjøre for å unngå skader etter ekstremvær og jeg håper mange tok grep i høst. Når det gjelder brannskader og innbrudd er det også mye god egeninnsats som kan hjelpe, så se til hytta di, eller få andre til å gjøre det for deg, sier han.

Ekspertens råd

Øren gir råd for å unngå vannskader, brannskader og innbrudd. Blant annet anbefaler han å sjekke taket for skader, stenge hovedkranen når man ikke er på hytta, ha nok brannalarmer, sjekke brannslukningsutstyret, låse alle dører og vinduer, og installere innbruddsalarm.

Fauna.nohttps://www.fauna.no
Takk for at du leser Fauna.no. Ta gjerne kontakt via Signal (kryptert) eller WhatsApp (kryptert) for telefon nummer 95844091. Send oss gjerne en vanlig e-post dersom du ikke trenger nettbeskyttelse: fauna@fauna.no

Mer fra forfatteren

Relaterte artikler

Advertisment

Siste nytt

Håper på vendepunkt i kampen om gruveavfall

Etter støtte fra EFTA-domstolen kan det bli et vendepunkt i en av Norges mest langvarige miljøstrider.

Helikopter og motorsag mot fremmede sorter

Fremmede sorter utgjør en alvorlig trussel mot norsk natur. Nå setter staten inn både helikopter og motorsag for å stoppe dem.

Norge får for første gang en klimastrategi for utenrikstjenesten

Norge lanserer for første gang en klimastrategi for utenrikstjenesten.

Meld deg på for å få de siste nyhetene fra Fauna.no

Vil vil gjerne sende deg våre nyheter. Vennligst skriv inn din e-postadresse og klikk «få nyhetsbrev». Enkelt og greit!