Forskere ved Nofima mener de har knekt koden, og hevder at forurensende CO2 kan bli til sunt laksefôr med hjelp av mikroalger.
Da skal laksen vokse bedre, få mindre lakselus samtidig som industrien kutter utslippene.
For første gang i verden tar forskere og industrien i bruk forurensende CO2 fra tungmetallproduksjon for å lage et næringsrikt fôr til oppdrettslaks. Ved Finnfjord AS på Senja bindes hele 300.000 tonn CO2 årlig opp i mikroalger, som deretter blir til fôr med høyt innhold av sunne fettsyrer.
Seniorforsker Sten Siikavuopio i Nofima leder arbeidet med å utvikle det banebrytende fôret. Han forteller at laksen vokser godt og har god helse med det nye fôret, som inneholder opptil 15 prosent alger.
– Nofimas rolle er at vi lager fôret som inkluderer algene. Vi får algene inn i fôret og lager vekstforsøk med laksen. Fra yngel til slaktevekt. Det er teknisk utfordrende, men resultatene så langt viser at laksen vokser godt på algefôret, og har god helse, sier Sten Siikavuopio.
Fra fabrikkrøyk til fiskefôr
Målet til Finnfjord AS er nullutslipp, og sammen med UiT – Norges arktiske universitet, SINTEF og Nofima har de utviklet en metode der røyken fra ferrosilisiumproduksjon ledes inn i store tanker med mikroalger. Algene bruker CO2 som energikilde, vokser raskt og produserer verdifulle marine oljer som laksen trenger.
En av de store utfordringene i oppdrettsnæringen har vært å skaffe nok marine oljer til laksefôret. Nå kan mikroalger erstatte fiskeolje, og bidra til mer bærekraftig produksjon.
– Mikroalger kan vokse fortere og danne mer av de sunne fettsyrene omega-3 om de avles på. Det gjør dem enda mer interessante som fôringrediens, sier Sten Siikavuopio i en pressemelding.
Tester gir lovende resultater
Tidligere har det vært tekniske utfordringer med å tilsette store mengder alger i fôret, men ny teknologi gjør det nå mulig å øke andelen til hele 15 prosent. Forsøkene viser at laksen både vokser og trives svært godt.
– Med det nye fôret vi testet ut nå, har vi kommet opp i en innblanding på opptil 15 prosent alger i fôret. Forsøkene så langt viser at fisken vokser og trives svært godt med høy innblanding av alger i fôret, sier Sten Siikavuopio.
Mindre lakselus og bedre fiskehelse
En ekstra gevinst med det nye algefôret er at det gir mindre påslag av lakselus, noe som er dokumentert av forskerne.
– Mikroalger i fôret gir også mindre påslag av lakselus. Det er dokumentert, slår Sten Siikavuopio fast.
Kvalitetsforsker Stein Harris Olsen og fiskehelseforsker Elisabeth Ytteborg har dokumentert at laksen som spiser algefôr er like spiselig og sunn som annen laks, og at muskelen ikke skiller seg ut.
Tverrfaglig samarbeid gir resultater
Prosjektet samler eksperter fra flere fagmiljøer, og har også fått støtte fra Grønn Plattform og FHF – Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering. Studenter fra UiT bidrar med forskning og oppfølging.
– Helhetlig og dynamisk er stikkordene her. Tverrfagligheta i Nofima er på sitt aller beste i prosjekter som dette, slår seniorforskeren fast.
Framover vil forskerne teste ut flere typer alger og optimalisere både produksjon og bruk av marine oljer i fiskefôret.