Regjeringens nye dyrevelferdsmelding svarer til de lave forventningene NOAH har hatt til regjeringen.
Så godt som ingen konkrete tiltak av vesentlig betydning for landbruksdyrene legges frem – det meste handler om å «utrede» videre. Dette er ingen dyrevelferdsmelding, men enda en «næringsmelding», mener NOAH.
Reelle tiltak for dyrene i landbruket er fraværende i regjeringens dyrevelferdsmelding, skriver NOAH i en pressemelding.
Fortsatt skal kalver tas fra moren, kuer stå lenket til bås frem til 2034, griser lever i trange betongbinger og kalkuner lide i intensiv produksjon. Regjeringen vil utrede arealregler for småfe, forby isolasjon av kalver over to uker, fase ut fiksering av purker som føder i løpet av ti år, påbud for vinduer i nybygg for kylling og utfasing av høner i bur.
– Regjeringen har ikke tatt inn over seg noen av de faglige innspillene de har fått om hvilke behov dyr faktisk har. De har igjen først og fremst vektlagt hensyn til landbruksnæringen og økonomien i næringen. Dette er ingen dyrevelferdsmelding, men enda en «næringsmelding» hvor dyr er redusert til varer, sier veterinær og leder i NOAH, Siri Martinsen.
De tiltakene som fremstår som reelle i meldingen, mener NOAH og viser til at det i stor grad er snakk om forhold som allerede bestemt tidligere, og har lange overgangstider. Meldingen gjør ingen konkrete grep når det kommer til alvorlige problemer for dyrevelferd som hold av griser i trange binger og kyllinger som vokser seg syke.
– Gjennomgangsmelodien er at tiltak skal «utredes» i fremtiden. Regjeringen svikter dyrene igjen – slik den har gjort kontinuerlig i tre år, sier hun.
NOAH har tidligere vært svært skeptiske til at landbruksminister Geir Pollestad skulle lede arbeidet med en dyrevelferdsmeldingen, og mener ministeren er inhabil med tanke på hans bindinger til kyllingindustrien.
– At ministeren som leder dette arbeidet har økonomiske interesser i industrielt dyrehold lyser igjennom. Her er ingen tiltak som koster penger – næringenes profitt er satt over kunnskap om dyrevelferd i alle spørsmål. Det er talende at tiltak i stor grad skal «utredes» i fremtiden – det er rett og slett en trenering.
Hun mener også at det innenfor fiskeoppdrett heller ikke er konkrete tiltak. Å innføre en grense for dødelighet for oppdrettsfisk er et tiltak som burde ha vært en selvfølge for lenge siden, men når det ikke ledsages med konkrete krav er det mindre verdt. Det samme med «innskjerpingen» av rensefisk – det som kreves er et forbud, opplyser Martinsen.