Norges Bondelag vil være med i arbeidet med å dempe konflikten langs trekkrutene for gjessene, men vil samtidig skyte enda flere gjess.
Det går fram av en søknad som Norges Bondelag har sendt Miljødirektoratet, hvor de søker om midler til videreføring av «Bondelagets gåseprosjekt», som har som mål å håndtere utfordringer knyttet til gjess i norsk landbruk. Prosjektet, som startet i 2021, har allerede mottatt betydelige midler for å bekjempe beiteskader forårsaket av gjess og fremme bærekraftig gåsejakt.
Mål og metoder for å håndtere gåseproblematikken
Prosjektet har som hovedmål å styrke lokal forvaltning av gjess, redusere konflikter knyttet til beiteskader, og øke verdiskaping gjennom tilrettelagt gåsejakt. Det legges vekt på å finne løsninger som kan minske konfliktnivået mellom landbruket og gjessene, med spesielt fokus på områder som Nordland og rundt Oslofjorden hvor konflikten er økende.
For å nå disse målene, planlegger Bondelaget å arrangere fylkesvise gåsekurs for å spre kunnskap og skape dialog, samt organisere grunneierlag for å tilrettelegge for gåsejakt. Det er også et mål å øke avskytingen av både kortnebbgås og grågås for å bringe bestandene ned til det de anser som bærekraftige nivåer.
En livskraftig bestand
Kortnettbåsa er på rødlista for 2021 oppført som en livskraftig art som for Norges del trekker langs kysten og hekker på Svalbard. Det er spesielt under tekket nordover at konfliktene oppstår, og der bøndene er misfornøyd med at gjessene spiser av nye skudd av gress på innmark i mai måned. Gressinga om våren er helt nødvendig for at kortnebbgåsa skal klare strabasene fra fastlandet til Svalbard, og vårrasten i blant annet i Vesterålen er viktig.
Internasjonalt samarbeid og kunnskapsdeling
En viktig del av prosjektet er Norges deltakelse i den europeiske gåseplattformen, opplyser Bondelaget, hvor prosjektleder skal bidra med oppdateringer og formidling av internasjonale beslutninger. Dette inkluderer å være oppdatert på publikasjoner og rapporter, samt å sikre at nasjonale og lokale tiltak er i tråd med internasjonale målsetninger.
Vil reduser til 60.000
Målene i prosjektet er også å organisere grunneierlag i jordbrukslandskapet som har som formål å tilrettelegge for gåsejakt. Områder med mye gås prioriteres, heter det, og det rettes spesielt søkelys mot Nordland og områder rundt Oslofjorden. Det er en økende konflikt mellom grågås, kvitkinngås og landbruk i Sør‐Norge.
Blant delmålene i prosjekter listes det opp at bondelaget skal bidra til økt avskyting av kortnebbgås med mål om at bestanden kommer ned på 60.000 gjess, slik målene er for den europeiske gåseplattformen. Ifølge Store norske leksikon har bestanden bare for kortnebbgås vært på over 80.000 individer, men tallene varierer etter hvordan det beregnes. I et nyere estimat av bestanden av grågås antar man at det er mellom 20.000 og 25.000 par.
Bruker penger på jaktkurs
I bondelagets prosjekt går det fram at de skal bidra til økt avskyting av grågås, men det er ikke spesifisert hvilke arter. De skal også arrangere kurs i gåsejakt for grunneiere og jegere, samt utvikle instruktørkurs i det som kalles «gåsejaktkurset» som tilbys Norges jeger- og fiskeforbund. Skadeforebyggende tiltak og skadefelling er nevnt som konfliktreduserende tiltak, men også økt kunnskap om beiteskader i landbruket.
Det er kjent at det på strekningen der kortnebbgåsa trekker i Vesterålen i Nordland, utbetales økonomisk kompensasjon til bønder som er villige til å la gjessene beite på jordene dere. Miljødirektoratet har godkjent prosjektet og vil i løpet av våren og sommeren betale ut 650.000 kroner til bondelaget.