NRK Dagsrevyen hadde mandag kveld et innslag fra Næroset i Innlandet, hvor en ulv hadde kommet seg innenfor gjerdet til sauebonden og drept ti-tolv sauer. Det er selvfølgelig leit at slik skjer, men i dette tilfellet kunne det hele vært unngått.
Dette er en leder, og Fauna.no står for innholdet.
Sauebonden som denne gangen dessverre ble rammet, mener at Statsforvalteren i Innlandet burde ha gitt en fellingstillatelse på den aktuelle ulven, og helle trekke dette dyret fra på kvoten til vinterens lisensjakt (bildet) på ulv.
Seniorrådgiver Ståle Sørensen hos Statsforvalteren sier til NRK at det finnes andre forebyggende tiltak, framfor skyting.
– Her var det ganske åpenbart for oss at det forelå andre aktuelle skadeforebyggende tiltak. Vi er utenfor beitesesong og det var egentlig nærmest litt tilfeldig at disse dyrene fortsatt var ute. Det forebyggende tiltaket var å åpne fjøsdøra og ta inn dyra, sier han til NRK, som også konstaterer at sauebonden nå har tatt inn dyrene sine.
Vi er så saktens enig i denne konklusjonen. Det er ikke alltid nok å ha et gjerde som skal holde ulven ute. Dette er en svært intelligent skapning, som ikke gjør etiske og moralske vurderinger på sin vandring, i motsetning til mennesker. Og nå sauebonden har gjort for dårlig jobb, må det bli som det blir, men hvorfor alltid skylde på ulven når bonden selv er en del av utfordringen.
Ikke alltid på tå hev
Derfor må ansvaret ligge der det bør i denne saken, nemlig at sauebønder ikke alltid er på tå hev for å verne som sine husdyr. Det kan ikke bli gjentatt mange ganger nok, men når sauer blir drept av ville dyr, er det fordi sauene enten er sendt ut i villmarka eller at sauebøndene ikke har sikret dyrene sine godt nok.
Hvorfor dette skjer gang på gang, kan man undre på, men herfra virker det som at sauebønder som påstår at de er glade i dyrene sine, ikke alltid etterlever det de sier i forhold til det de gjør i det daglige. Samtidig må vi skynde oss å rose de seriøse sauebøndene som faktisk tar vare på dyrene sine, og kanskje ikke sender dem til fjells.
Generelt sett er det mange sauebønder som har full jobb ved siden av saueholdet. De mange profesjonelle som tar vare på egne dyr, skal ikke kritiseres her, men de som har full jobb ved siden av må selv skjønne at de ikke har tid til å ta vare på egne dyr i den utstrekning samfunnet krever. Det er jo også et spørsmål hvorfor folk som har full jobb skal få subsidier fra landbruksministeren.
Tar for lettvint på dyrehold
Om det er dumskap, opplegg for økt konflikt mellom landbruk og rovdyr, eller om det er andre forhold som ligger bak, skal vi ikke ha sagt. Men det er fortsatt mange som tar for lettvint på den viktige jobben det faktisk er å ta være på egne husdyr på en god og sikker måte.
Alle norske sauebønder som sender dyra sine på fjellet, må være godt forberede på at noen dyr går tapt. Om de skal ha null tap, må de holde husdyrene hjemme. Mer faktabasert blir det når vi vet at de fleste sauer på utmarksbeite ikke dør på grunn av rovdyr.
De dør av ryggvelt fordi de ikke klarer å komme seg opp, de går i myra og de dør av sykdommer. Ulven og andre rovdyr tar forsvinnende lite av det totale tapet, men nå framstilles det stadig slik at rovdyrene har hele skylda.
Rovdyrene tar langt mindre enn det parasittangrep, flått, alveld (leverskade på grunn av stoffer fra giftige planter), ulykker og sykdommer som spyfluelarver klarer å ta livet av i løpet av en sommer og høst. Hvorfor det bare er de færreste som holder sent ankomne lam hjemme fra fjellet, vil kanskje være et sted å begynne. Hvorfor ikke sette en vektgrense på lam som skal ut på det harde utmarksbeitet?
Få sau tas av rovdyr
Ifølge dyrebeskyttelsen var det i 2020 omtrent 100.000 sau og lam som ikke kom hjem igjen etter beitesesongen. Av disse ble 14.695 sauer og lam erklært drept av rovdyr og førte til erstatning, mens over 84.600 dyr døde av andre, både kjente og ukjente, årsaker.
Det er viktig å merke seg at det finnes flere saueraser i Norge, og deres atferd kan variere mellom rasene, noe som kan påvirke deres sårbarhet for ulike dødsårsaker.
Summen av ovenstående er at det tar seg dårlig ut når sauebønder står på tv og klager på rovdyrene, når de selv faktisk kunne gjort noe for å hindre at dyr går tapt. Og så lenge det er hengsler på fjørdøra, må man kunne forvente at den blir brukt.
Det blir dessuten illustrerende når rovviltkonsulenten hos Statsforvalteren i Innlandet sa det så treffende til NRK Dagsrevyen: Det eneste tiltaket som var nødvendig, var å åpne fjøsdøra.