En uventet oppblomstring av granbarkbille har skapt bekymring blant skogeiere og miljøeksperter.

Fangstene har nådd rekordhøye nivåer i flere fylker, med spesielt høye tall i Akershus og Oslo, Buskerud og Oppland.

Stormfelte trær

I 2021 ble flere områder rammet av en kraftig storm som førte til omfattende vindfall. Disse områdene viser nå en betydelig økning i antall granbarkbiller.

– Vi ser gjerne at det går noen år fra en større hendelse som svekker skogen inntreffer, til vi ser en økning av barkbillepopulasjonen. De høye billetallene i år kan derfor være et resultat av vindfellingene, sier rådgiver Silje Stavdal i Landbruksdirektoratet.

Mulig topp i 2025

Ifølge en fersk rapport fra NIBIO, kan vi forvente en topp i barkbillepopulasjonen i 2025. Dette skyldes at skader fra vindfall ofte fører til en forsinket økning i barkbillepopulasjonen.

Gunstige forhold i 2023

Sommeren 2023 startet varm og tørr på Sør- og Østlandet, noe som skapte ideelle forhold for barkbillene. Selv om sommeren endte med kaldt og fuktig vær, ser det ut til at barkbillene allerede hadde gjennomført en generasjonsutvikling.

–Mange faktorer spiller inn på videre populasjonsutvikling, derfor er det viktig for skogeiere, kommuner og tømmerkjøpere å følge med på skogen i 2024 – særlig i de berørte områdene, advarer Stavdal i en pressemelding.