Forskere advarer om at en stor del av ulvebestanden kan bli utryddet som følge av omfattende avliving i Estland. De frykter at mer enn 30 prosent av ulvepopulasjonen kan forsvinne, noe som kan ha alvorlige konsekvenser for økosystemet.

Estland har igjen begynt å avlive ulver, en praksis som har vakt bekymring blant bevaringsbiologer. Estlands miljøbyrå har satt avlivingskvoten til 144 ulver, og hevder at det er flere ulver i landet enn bevaringsplanene tillater, skriver Euronews.

Ulveforsker Maris Hindrikson ved Universitetet i Tartu er ikke overbevist om dataene som brukes for å beregne ulvepopulasjonen er riktig. Hun hevder at populasjonen beregnes basert på «gammeldagse» og «usystematiske» teknikker, som observasjoner fra jegere, som kanskje ikke nøyaktig viser det riktige antallet ulver i Estland.

Potensiell trussel

Hindrikson mener at avlivingskvoten kan være altfor høy, noe som potensielt kan «forstyrre hele populasjonen».

– Problemet er at vi rett og slett ikke vet hvor mange ulver det er, sier hun og anslår at avlivingen kan utrydde mer enn 30 prosent av landets totale ulvepopulasjon.

Kontrovers rundt avliving

Myndighetene hevder at avliving er nødvendig fordi ulver angriper husdyr, spesielt sauer, noe som økonomisk rammer landets bønder. I 2022 ble totalt 946 sauer drept av ulv, ifølge Estlands miljøstyre (Keskonnaamet). Tallet har oversteget 1.100 i år, med flere uker av 2023 igjen.

Hindrikson stiller imidlertid spørsmål ved om avliving er den beste tilnærmingen til problemet. Hun hevder at vitenskapen alltid har vist at avliving faktisk ikke hjelper for å redusere sauedødsfall.