Etter at Miljødirektoratet fikk skutt tre streifulver i sommer, skal det ha bidratt til færre skader på sau.
Antall påviste rovviltskader på sau har gått ned sammenlignet med samme tid i fjor, hovedsakelig på grunn av færre ulveangrep.
I år er det en gledelig nedgang i antall skader, spesielt fra ulv, opplyser Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet. Statens naturoppsyn (SNO) har ansvar for å undersøke skadede og døde sauer der rovvilt mistenkes å være skadevolder. Per 1. august i år er det meldt inn 1521 skadde eller døde sauer, hvorav 573 er bekreftet drept av rovvilt. Dette er en reduksjon fra fjoråret.
– Unge streifulver kan gjøre stor skade på beitedyr, og det er lav terskel for å ta ut slike utenfor ulvesonen. Tre slike ulver er felt i sommer, og det har nok bidratt til nedgangen vi ser på ulv, sier Hambro.
Geografiske forskjeller
Selv om det er færre ulveangrep totalt, er det flere skader fra ulv i Innlandet. Omtrent 70 prosent av alle skader på landsbasis er påvist i kommunene Nord-Fron, Gausdal og Ringsaker. Det er også registrert ulveskader i Rogaland, spesielt i Eigersund kommune, hvor det sist ble påvist ulveskader i 2003.
DNA-analyser viser at ulven i Eigersund tidligere har vært i Innlandet og forårsaket skade der. Siden 1. juni er tre ulver avlivet i Grue, Lunner og Løten, noe som sannsynligvis har bidratt til å begrense skadeomfanget i disse områdene. Alle de felte ulvene har sitt opphav i svenske ulverevir.
Fremtidige forventninger
Generelt har antall skader fra bjørn og gaupe økt, mens skader fra jerv og kongeørn har gått ned. Skader fra bjørn er hovedsakelig registrert i Innlandet, Trøndelag, Nordland og Finnmark. For jerv er skadene primært påvist i Sør-Norge.
– Det er viktig å huske at disse tallene kun er et øyeblikksbilde per 1. august. Vi forventer at tallene vil endre seg framover, spesielt med tanke på bjørne- og jerveskader som ofte øker i august og september, sier Hambro.