back to top

Torsdag var vitnenes dag i klimasøksmålet

- Advertisement -

Klimasøksmålet fikk besøk av fagfolk som vitnet til fordel for saksøkerne, i Oslo tingrett.

På den tredje dagen i søksmålet til Natur og Ungdom og Greenpeace, mot staten, forklarte fire sakkyndige vitner som er eksperter på sine felter.

Helge Drange, professor i oseanografi ved Universitetet i Bergen, forklarte om ulike klimagasser og FNs klimapanels siste hovedrapport fra 2021. Han påpekte at menneskelig aktivitet uomtvistelig påvirker klimaet, og at forsinket handling vil føre til tap av et kort tidsvindu for å sikre en trygg og bærekraftig fremtid. Han nevnte også at CO2 står for 70 prosent av dagens klimaendring, og at utslippene fra brenning av fossile brensler overgår det som skjer i naturen.

Skader av klimagassutslipp

Dag O. Hessen, professor i biologi ved Universitetet i Oslo, diskuterte skadevirkningene klimagassutslipp har for økosystemer på land og i hav, spesielt i nordområdene. Han understreket at klimaendringer og naturinngrep er de største truslene mot biologisk mangfold.

Professor Wim Thiery, som deltok på video fra Brussel, presenterte ulike utslippsscenarier og diskuterte hvor eksponert mennesker er for ekstreme værhendelser basert på når de er født. Han påpekte også sammenhengen mellom ekstremvarme og dødelighet.

Norsk olje og gass

Bård Harstad, samfunnsøkonom og professor ved Stanford University, snakket om de globale klimaeffektene av utvinning av norsk olje og gass. Han diskuterte tilbud og etterspørsel etter norsk olje og gass, og pekte på flere problemer med antagelsene som Olje- og energidepartementet har brukt for å argumentere for at norsk olje og gass er bra for klimaet.

Ifølge Greenpeace er konklusjonen fra vitneforklaringene er at klimaendringer allerede påvirker norsk natur, infrastruktur og samfunn på mange negative måter. Alle utslipp forverrer dagens situasjon og vil øke risikoen for langvarige, til dels irreversible skadeeffekter. Utslipp fra de tre oljefeltene søksmålet handler om vil gi vesentlige bidrag til klimaskader og naturtap.

Fauna.nohttps://www.fauna.no
Takk for at du leser Fauna.no. Ta gjerne kontakt via Signal (kryptert) eller WhatsApp (kryptert) for telefon nummer 95844091. Send oss gjerne en vanlig e-post dersom du ikke trenger nettbeskyttelse: fauna@fauna.no

Mer fra forfatteren

Relaterte artikler

Advertisment

Siste nytt

Reagerer kraftig på bjørnedrap i Jarfjord

Slik reagerer organisasjonene på bjørnefellingen i Jarfjord, der en binne med unger angrep en mann.

Skjøt feil bjørn, men stopper ikke oppdraget

Statens naturoppsyn har ikke fått stoppordre i jakta etter en bjørn i Jarfjord.

Skjøt feil bjørn etter angrep i Jarfjord

Statens naturoppsyn har skutt feil bjørn i Finnmark.

Meld deg på for å få de siste nyhetene fra Fauna.no

Vil vil gjerne sende deg våre nyheter. Vennligst skriv inn din e-postadresse og klikk «få nyhetsbrev». Enkelt og greit!