Miljødirektoratet har avdekket at 90 prosent av tatoveringsstudioene ikke gir kundene nødvendig informasjon om innholdet i tatoveringsblekk. Dette kan føre til alvorlige helseproblemer.

Miljødirektoratet har nylig gjennomført en kontroll av 16 tatoveringsstudioer for å undersøke om de bruker lovlige tatoveringsblekk og om kundene får tilstrekkelig informasjon om innholdet. Resultatene er nedslående: Nesten 90 prosent av studioene gir ikke den påkrevde informasjonen.

– Det er viktig at bransjen har god kunnskap om kjemikalieregelverket som gjelder for tatoveringsblekk, inkludert merking. Merking sørger for at alle som håndterer kjemikalier og forbrukere får tilstrekkelig informasjon til å verne seg mot helseskader, og til å håndtere kjemikaliene uten å skade miljøet, sier seksjonsleder i Miljødirektoratet, Mathieu Veulemans.

Feilmerking av blekk

I tillegg til manglende informasjon til kundene, viser kontrollen at 90 prosent av de undersøkte tatoveringsblekkene ikke er merket riktig. De vanligste feilene inkluderer manglende obligatorisk setning: “Stoffblanding til bruk i tatoveringer eller permanent sminke”, eller at sikkerhetsinstruksen ikke er på norsk.

Miljødirektoratet kontrollerte også om de oppgitte stoffene i blekkene er lovlige. Noen av blekkene inneholdt stoffer som kan være ulovlige, og dette vil bli fulgt opp med importørene. Det er nødvendig med ytterligere undersøkelser for å avgjøre om stoffene overskrider grenseverdiene for lovlig innhold.

Fremtidige kontroller

Alle kontrollerte tatoveringsstudioer og importører som ikke fulgte regelverket har blitt kontaktet av Miljødirektoratet og har en plikt til å rette opp manglene. Miljødirektoratet vil fortsette å kontrollere tatoveringsbransjen og samarbeide med andre tilsynsmyndigheter i Norden og Europa.

Nye krav fra 2022

Tatoveringsblekk ble regulert av kjemikalieregelverket Reach i 2020, og kravene trådte i kraft i EU og Norge i januar 2022. Innskjerpingene i regelverket ble innført for å redusere helseskader forårsaket av stoffene. Disse kan føre til kroniske allergiske reaksjoner, andre hudproblemer, og risiko for å utvikle kreft eller skader på forplantningsevnen eller fosterutviklingen.