Klima- og miljødepartementet vurderer å revidere regelverk for Svalbard, blant annet på grunn av klimaendringene.
Klima- og miljødepartementet (KLD) har nylig gitt en utvidet begrunnelse for avslaget på innsyn i et dokument Fauna.no har bed om. Det handler blant annet om forslag til revidert regelverk for håndtering av fremmede arter på Svalbard. Langt over halvparten av et notat i departementet er foreløpig unntatt offentlighet, inntil det er tatt en beslutning.
Vurderer å revidere regelverket
I en utvidet begrunnelse forklarer KLD at dokumentet det delvis er neketet innsyn i, er innhentet som en del av et oppdrag gitt til Miljødirektoratet og Sysselmesteren på Svalbard. Oppdraget omhandler utarbeidelse av et forslag til revidert regelverk for å bedre håndtere utfordringene med fremmede arter på Svalbard.
Arbeidet er spesielt viktig i lys av klimaendringer som fører til lengre vekstsesonger og mildere vintre, kombinert med økt ferdsel. Forslaget til det nye regelverket inkluderer tiltak som innføring av fremmede organismer, en skjerpet plikt til varsomhet ved virksomhet som kan føre til spredning av organismer, og en plikt til rengjøring av sko, klær og annet utstyr som skal brukes på Svalbard.
Uten offentlig innsyn
Etter at departementet delvis åpner opp i dokumenter som tidligere ble unntatt i sin helhet, understreker departementet viktigheten av å kunne vurdere forslaget internt, uten offentlig innsyn. Målet er å sikre en forsvarlig avgjørelsesprosess, opplyser departementet. Tiltak og strengere regelverk for håndtering av fremmede arter på Svalbard er viktig for å beskytte det unike miljøet i dette arktiske området, mot de økende truslene fra klimaendringer og menneskelig aktivitet.
Frykter fremmede arter
Det er blant annet fokus på risikoen og konsekvensene av fremmede arter på Svalbard, basert på en rapport og risikovurderinger fra Norsk Polarinstitutt og Artsdatabanken. Det er identifisert 62 arter som potensielle trusler, hvorav de fleste er karplanter eller marine arter. Av disse er 48 arter ennå ikke påvist, og er vurdert som dørstokkarter som kan etablere seg innen 50 år.
Ti arter anses å ha høy til svært høy risiko for negativ økologisk påvirkning, inkludert japansk sjøpung, kongekrabbe, og fiskeparasitten Gyrodactylus salaris. Pukkellaks, som finnes langs kysten, reproduserer ikke på Svalbard men er observert på vandring i elver. En lang rekke andre forhold er aktuelt, men dette er altså foreløpig ikke offentlig.
Økende skipstrafikk
Handlingsplanen mot fremmede arter fra 2017 viser at innførte karplanter er registrert på 28 steder de siste 130 årene, med fremmede arter fortsatt til stede ved ni av disse stedene, hovedsakelig nær bosetninger. Lovgivningen, inkludert Svalbardmiljøloven og forskrifter, regulerer innførsel og håndtering av fremmede arter for å beskytte den lokale floraen og faunaen.
Økende skipstrafikk og klimaendringer øker risikoen for introduksjon av nye arter. Negative konsekvenser av fremmede arter inkluderer fortrengning av lokale arter, endringer i økosystemer, og spredning av sykdommer.