Stortingets flertall bestående av Ap, Frp og Sp sa mandag nei til å utvide ulvesonen for å verne en genetisk viktig ulv fra å bli skutt under den pågående lisensjakta på ulv.

Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn sier til NRK at vedtaket kan få alvorlige konsekvenser.

– Stortingsflertallet bestående av Ap, Frp og Sp vil nå overstyre de lokale rovviltnemndene og åpne for lisensjakt i et område der det befinner seg en genetisk verdifull ulv. Det er alvorlig, sier klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) til NRK.

Den genetisk viktige ulven i Innlandet fylket går inn og ut av ulvesonen i Østerdalen, og risikerer å bli skutt når den går ut. Ulven har funnet seg en make, og det er sannsynlig at ulveparet kan få unger i løpet av våren. Det er disse ungene som kan få stor betydning for å forbedre det genetiske materialet i den norske ulvestammen.

Midlertidig utvidelse av ulvesonen

Det Stortingets flertall ha sagt nei til i dag, er en midlertidig utvidelse av ulvesonen, der målet er å unngå at ulven blir skutt under lisensjakta.

– Nå får en slått fast at det ikke er anledning til å utvide ulvesonen utover det Stortinget har vedtatt, sier Frps miljøpolitiske talsperson Jon Georg Dale til NTB. Dermed blir ulven og partneren bokstavelig talt fritt vilt fra den 15. desember.

Vurderer å flytte ulven

Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn må derfor agere dersom ulveparet skal overleve linsensjakta.

– Jeg vil nå vurdere å gjøre et forsøk på å flytte det aktuelle ulveparet, slik at vi unngår at de blir felt i årets lisensjakt, sier Sveinung Rotevatn.

Til NRK sier han at rovviltforliket, bestanden i landet i dag, naturmangfoldslovens bestemmelser om bestandens overlevelse, og en norsk-svensk avtale om ulvestammen, krever at man beskytter disse ulvene.

– Hvis vi ikke får inn friske gener i bestanden med jamne mellomrom, vil dagens bestandsmål være for lavt til å sikre ulvebestandens overlevelse. Det er derfor svært viktig å unngå at slike ulver felles, sier han til NRK.

Glad for at ulven kan tas

I Senterpartiet er Emilie Enger Mehl uenig i påstanden om at ulven er genetisk viktig. Hun er svært glad for vedtaket i Stortinget.

– Dette med genetisk viktige ulver var ikke en del av rovdyrforliket. Senterpartiet mener at vi har brukt nok ressurser på denne ulven. Nå er det på tide at den blir behandlet som en helt vanlig ulv, og kan da felles i jakta, sier Enger Mehl til NRK.

Ønsker formering

Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn vil etter vedtaket i Stortinget ikke bare flytte den genetisk viktige ulven. Han mener at hele poenget med å ta vare på genetisk verdifulle ulver er at de skal formere seg. Derfor vil det være aktuelt å flytte begge ulvene.