Dyrevelferdsmeldingen går ikke inn for obligatorisk ID-merking av katt, noe som ifølge Dyrebeskyttelsen Norge undergraver dyrevelferdsloven og påfører frivillige organisasjoner store kostnader.
Frivillige i Dyrebeskyttelsen Norge reddet 4700 dyr i 2024, hvorav 3900 var katter. Kostnadene for dette arbeidet beløp seg til totalt 35 millioner kroner, med over 19 millioner kroner bare til veterinærbehandling og medisiner.
– Obligatorisk ID-merking ville løst problemene med hjemløse katter i løpet av relativt kort tid. Kostnaden dekkes av eier så tiltaket ville ikke hatt noe å si for statsbudsjettet, sier daglig leder og veterinær Åshild Roaldset i Dyrebeskyttelsen Norge i en uttalelse.
Dyrevelferdsmeldingen begrunner avslaget med at «tiltaket er for lite målrettet, at det er for vanskelig å føre tilsyn med etterlevelse av kravet og at kostnadene forbundet med dette ikke står i forhold til nytteverdien». Dette til tross for at flere land som Sverige og England allerede har innført obligatorisk ID-merking av katt.
Dyrebeskyttelsen Norge påpeker at obligatorisk ID-merking og kastrering er de mest effektive tiltakene mot hjemløshet blant dyr. Av de nesten 4700 dyrene organisasjonen hjalp i fjor, ble over 3200 rehabilitert eller omplassert til nye hjem.
– Når dyrevelferdsmeldingen ikke går for obligatorisk ID-merking av katt og kanin, undergraver det dyrevelferdsloven, sier Roaldset.