Næringskomiteens innstilling til dyrevelferdsmeldingen er nå klar, men NOAH er sterkt kritisk til resultatet, men det er også lyspunkter i innstillingen.

Organisasjonen mener politikerne nok en gang prioriterer landbruksnæringens interesser framfor dyrenes velferd. Til tross for kritikk av regjeringen for manglende konkrete tiltak, har komiteen selv ikke klart å få flertall for vesentlige forbedringer for dyrene.

Næringskomiteens innstilling til dyrevelferdsmeldingen har nettopp blitt ferdigstilt, men inneholder få reelle forbedringer for dyrene i norsk landbruk. Selv om komiteen har foreslått enkelte mindre tiltak, som naturlig lys i nye kyllinghus og forbud mot fiksering av griser innen to år, er de store dyrevelferdsproblemene fortsatt ikke løst. Det melder NOAH i en pressemelding.

De opplyser at kalver fortsatt vil bli tatt fra mødrene sine, kuer må stå lenket til bås helt fram til 2034, og griser vil fortsette å leve i trange betongbinger innendørs. Kyllingene vil fortsatt vokse så raskt at de får problemer med å gå, og det er ikke satt noen konkret dato for når burhøns skal forbys, opplyser organisasjonen.

– Da dyrevelferdsmeldingen ble presentert før jul var den en stor skuffelse. Håpet var at næringskomiteen ville ta til seg faglige innspill, og sørge for flere konkrete tiltak for å bedre dyrenes velferd. Selv om også næringskomiteen kritiserer regjeringen for få konkrete tiltak, og mener det er nødvendig å endre reglene for dyrevelferd, gjør de samme feil selv: Innstillingen inneholder også få konkrete tiltak – til tross for mange gode mindretallsforslag. Politikerne har igjen først og fremst vektlagt hensyn til landbruksnæringen og økonomien i næringen. Dette er ingen dyrevelferdsmelding, men enda en «næringsmelding» hvor dyr er redusert til varer, sier Siri Martinsen, veterinær og leder i NOAH.

Ville dyr ignoreres

Mens komiteen har fokusert på landbruksdyr og oppdrettsnæringen, og til en viss grad nevnt forsøksdyr og familiedyr, er tiltak for ville dyr fullstendig fraværende i innstillingen. Dette bekymrer NOAH, som mener at dyrevelferdsproblemer for ville dyr også må tas på alvor.

– Det er bekymringsverdig at komiteen har ignorert dyrevelferdsproblemer for ville dyr – det bør de rette opp i når ny viltlov blir lagt frem om ikke lenge. Det er kritikkverdig at ikke enkle dyrevelferdstiltak som forskrifter for hold og avl av katt eller etablering av 3R-senter for alternativer til dyreforsøk, har kunnet få flertall. NOAH appellerer til de partier som kan sørge for slikt flertall å ta ansvar ved avstemningen 8. april. NOAH er også forbauset over at Stortinget ikke kan enes om forbud mot rensefisk som har sterk faglig støtte. Mange har reagert på at faglige anbefalinger og tiltak gjennomgående ikke har blitt fulgt opp. Næringskomiteen har nå hatt en sjanse til å rette opp i dette, men har latt den sjansen gå fra seg, sier Martinsen.

Folket vil ha eget dyreverntilsyn

Ett lyspunkt i innstillingen er at komiteen, i motsetning til regjeringen, har tatt opp problemet med nedprioritering av dyrevelferd hos Mattilsynet. Venstre og MDG har fremmet NOAHs forslag om et eget dyreverntilsyn – et forslag som ifølge en ny undersøkelse utført av Respons Analyse har støtte hos 75 prosent av befolkningen.

– NOAH vil særlig appellere til partiene om å se en ekstra gang på forslaget om eget dyrevelferdstilsyn fra Venstre og MDG. Dette har sterk støtte i opinionen og er et effektivt og kraftfullt tiltak for å bedre velferden til alle dyr i Norge, sier Martinsen.