Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har satt foten ned for planene om et solkraftverk i Elverum. Negative konsekvenser for truet natur, kulturminner og friluftsliv veide tyngst i avgjørelsen.
NVE har avslått konsesjonssøknaden til Bronkemoen Solcellekraftverk AS, som ønsket å bygge et solkraftverk med en årlig forventet produksjon på 14 GWh i Elverum kommune. Kraftverket ville beslaglagt et område på 226 dekar og hatt betydning for flere sårbare naturtyper og kulturminner.
I saksbehandlingen har NVE særlig lagt vekt på påvirkningen tiltaket ville hatt på naturtypen rik sandfuruskog, som er klassifisert som nær truet på rødlista. Dette området er også hjem til flere rødlistede arter, noe som ytterligere bidro til avslaget.
– I denne saken har vi konkludert med et avslag av hensyn til negative konsekvenser for naturmangfold, kulturminner og friluftsliv, sier seksjonssjef Ann Myhrer Østenby i NVE.
Konflikt med kulturminner
I tillegg til de miljømessige konsekvensene, ville solkraftverket påvirket flere kulturminner i området. Blant annet ville det komme i direkte konflikt med rundt tjue kullgroper fra jernalderen eller middelalderen, noe som også har vært en tungtveiende faktor i NVEs vurdering.
– I våre vurderinger veier vi de positive konsekvensene av en utbygging opp mot de negative effektene. I dette konkrete prosjektet veier ikke fordelene opp for ulempene, sier Østenby.
Friluftslivets interesser ble også vurdert, og NVE mener at områdets verdi for rekreasjon og naturopplevelser ville blitt redusert dersom solkraftverket ble realisert.