Lørdag 23. mars samles mennesker over hele verden for å vise sitt engasjement for klima og natur gjennom Earth Hour.
Dette året, for attende gang, vil flere kjente bygninger i Norge og internasjonalt slukke lysene sine. Samtidig oppfordres folk til å dedikere en time til planeten vår ved å utføre positive handlinger for miljøet.
I fjor bidro mennesker fra over 190 land med mer enn 410.000 timer til jorden. WWF Verdens naturfond håper på enda større deltakelse i år.
– Alle kan bli med på Earth Hour. Å gi en time til jorda kan være alt fra å slukke lysene til å gå en tur i naturen eller lage et bærekraftig måltid som du deler med andre, uttaler Karoline Andaur, generalsekretær i WWF Verdens naturfond.
Lyset slås av flere steder
I Norge vil flere prominente bygninger delta i Earth Hour ved å slukke lysene klokken 20.30. Blant disse er Holmenkollen nasjonalanlegg, Grand Hotel Oslo, Det kongelige slott, Rockheim i Trondheim og Clarion Hotel The Hub. Dette er en del av en større innsats for å fremheve behovet for økt handling for klima og miljø.
– Verden står overfor store utfordringer, blant dem den akutte natur- og klimakrisen som vi er nødt til å løse i fellesskap. Sammen kan vi bremse klimaendringene og bidra til å bevare naturen, selve livsgrunnlaget vårt. Hver positiv handling for jorda – liten eller stor – kan utgjøre en stor forskjell når alle bidrar, forklarer Andaur.
Tydelig beskjed til politikere
I 2022 ble det oppnådd enighet om en naturavtale globalt, med mål om å stoppe og reversere tapet av natur innen 2030. Norge forbereder seg nå på å følge opp med en nasjonal plan for naturpolitikken. WWF oppfordrer alle til å delta i Earth Hour for å vise regjeringen viktigheten av å omsette ord til handling i 2024.
– Det handler ikke bare om å slukke lysene. Når folk deltar på Earth Hour, sendes en tydelig beskjed til våre politikere om at vi står sammen og krever at ord gjøres om til konkret handling, sier Andaur.
Om Earth Hour
Earth Hour startet som en liten markering i Sydney i 2007 og har vokst til en global bevegelse for natur og klima. Denne symbolske handlingen viser at verden står sammen mot klimaendringer og naturødeleggelser. Earth Hour har spilt en nøkkelrolle i å øke miljøengasjementet globalt, inspirere til initiativer og påvirke politiske endringer. I Norge har WWF Verdens naturfond arrangert Earth Hour siden 2009.