WWF Verdens naturfond har besluttet å utfordre den norske staten i retten om kontroversiell gruvedrift i dyphavet.
– Vi har ingen andre valg, sier generalsekretær Karoline Andaur.
WWF Verdens naturfond har offisielt stevnet den norske staten, i et forsøk på å stanse planene om gruvedrift på havbunnen. Dette markerer et kritisk øyeblikk i kampen for å bevare dyphavets skjøre økosystemer. Norge har høstet internasjonal kritikk for planene om gruvedrift på havbunnen mellom Norge, Svalbard og Grønland.
– Vi ser ingen andre muligheter for å få regjeringen til å følge egne lover, sier generalsekretær Karoline Andaur. Bakgrunnen for søksmålet er en konsekvensutredning fra Energidepartementet, som WWF mener ikke møter de juridiske kravene for å tillate gruvedrift. Miljødirektoratet har også uttrykt bekymring i sitt høringssvar.
– Vi mener staten bryter norsk lov når de nå åpner for en ny og potensielt ødeleggende industri uten å ha utredet konsekvensene tilstrekkelig, uttaler Andaur.
Internasjonal motstand
Norge står i en unik posisjon som et av de første landene som åpner for gruvedrift på havbunnen, til tross for advarsler fra både nasjonale og internasjonale eksperter. EU og andre nasjoner har uttrykt sterk kritikk mot Norges beslutning.
– Mens andre land går for et moratorium og setter av tid til å innhente nok kunnskap om naturen i dyphavet for å kunne vurdere konsekvensene av gruvedriften, har Sokkeldirektoratet allerede invitert industrien til å foreslå områder for utvinningslisenser, sier Andaur.
WWF håper at søksmålet vil føre til at regjeringen revurderer sitt vedtak og tar hensyn til de potensielle ødeleggende konsekvensene for dyphavets økosystemer.