Mens Norges Storting har gjør motsatt av resten av verden, og fastsetter maksimumstall for hvor mange rovdyr landet skal ha, har Sverige satt nye minimumstall for de ulike bestandene av rovdyr.
I en nylig utvikling har Sverige tatt et drastisk skritt ved å innføre nye minimumstall for rovdyr som bjørn, jerv, gaupe og ulv i et forsøk på å kunne bevare sine rovdyrbestander. Dette er en helt annen forvaltningspolitikk enn det Norge har, hvor det tradisjonelt har vært fokus på maksimumstall for å begrense rovdyrbestandene systematisk. Norges måte å gjøre dette på bryter med alle vitenskapelige metoder.
Forskjellige tilnærminger i Skandinavia
Mens Sverige nå har satt en nedre grense for antall rovdyr, fortsetter Norge med sin praksis med å sette øvre grenser. Dette reiser spørsmål om de langvarige effektene av disse motstridende forvaltningsstrategiene på rovdyrbestandene i begge land. Dessuten er Sverige og Norge nå i konflikt med hverandre, fordi de ikke har en felles forståelse av forvaltningen av felles rovdyrbestander.
Hva innebærer de nye reglene?
Sverige har fastsatt minimumsnivåer for flere store rovdyrarter. For bjørn er minimumstallet satt til 1.400 individer, noe som er betydelig lavere enn de nåværende estimatene som viser en større populasjon. For jerv og gaupe er tallene henholdsvis 603 og 679 individer, fordelt på ulike forvaltningsområder i landet.
Reaksjoner
– Det viktige er at dette er det antal som vi juridisk har tatt på oss å ha. Länen behøver absolutt ikke ha flere store rovdjur enn det regionale minimumsnivået, sier Solveig Larsson, forbundsordförande for Jägarnas Riksförbund (JRF) til Jakt & Jägere.
Hun legger til at påvirkningen av disse minimumstallene er betydelig for ulike næringer, inkludert reindrift, landbruk og jakt. Larsson krever at hvert fylke i sine viltforvaltningsdelegasjoner fastsetter disse minimumstallene som forvaltningsnivå for den kommende perioden. Det betyr at hun helst ser at det ikke kommer flere rovdyr enn det minimumsnivået som er satt.
Samtidig kan utviklingen betyr en reduksjon av antall brunbjørn i Sverige, fordi minimumsbestanden på 1400 er et lavere antall rovdyr enn det er i Sverige i dag. Uansett kan man ikke gå under minimumstallet, med mindre det skulle komme nye vedtak i framtida. Det er imidlertid liten tvil om at Sverige har tatt og tar større ansvar for rovdyr i Skandinavia enn det Norge noen sinne har vært i nærheten av.