back to top

Nytt verktøy lover bedre fremtid for biene

- Advertisement -

Det europeiske kjemikaliebyrået (ECHA) introduserer ny veiledning for å styrke beskyttelsen av bier.

ECHA har nylig publisert en veiledning som tar sikte på å forbedre beskyttelsen av bier mot skadelige effekter av kjemikalier. Verktøyet er laget for å hjelpe både myndigheter og virksomheter med å vurdere risikoen kjemikalieprodukter utgjør for honningbier, humler og solitære bier.

Fokuset er på produkter som bekjemper insekter og andre leddyr, som kan være skadelige for bienes sentralnervesystem. Målet med veiledningen er å bidra til å snu trenden med nedgang i pollinatorpopulasjoner, som er en del av EUs handlingsplan for biodiversitet for 2030. Veiledningsdokumentet vil være et nyttig verktøy for virksomheter som søker om godkjenning av kjemikalier etter EUs forordning om kjemikalier, samt for myndigheter i deres prosesser rundt risikovurdering.

Bredt samarbeid bak veiledningen

Veiledningsdokumentet er resultatet av et samarbeid mellom eksperter fra EUs medlemsland, Sveits og Norge. Det bygger på veiledning fra den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet om plantevernmidler, med et spesielt fokus på bier på grunn av mangel på data for andre pollinatorer.

Bakgrunnen for veiledningen

Miljøgifter som plantevernmidler og biocider er identifisert som en av hovedårsakene til nedgangen i biepopulasjoner, sammen med klimaendringer og tap av levesteder. Etter at bruken av ekstremt giftige insektmidler i landbruket ble forbudt, oppstod det et økt behov for kunnskap om andre former for eksponering, som fra maur- og myggmidler.

Dette førte til at EU-kommisjonen ba ECHA om å utvikle en veiledning for risikovurdering spesifikt rettet mot biocidbruk som påvirker pollinatorer. Veiledningen markerer et viktig skritt mot bedre beskyttelse av bier, og understreker viktigheten av bredt samarbeid og kunnskapsdeling for å sikre pollinatorers overlevelse.

Fauna.nohttps://www.fauna.no
Takk for at du leser Fauna.no. Ta gjerne kontakt via Signal (kryptert) eller WhatsApp (kryptert) for telefon nummer 95844091. Send oss gjerne en vanlig e-post dersom du ikke trenger nettbeskyttelse: fauna@fauna.no

Mer fra forfatteren

Relaterte artikler

Advertisment

Siste nytt

Skjøt feil bjørn etter angrep i Jarfjord

Statens naturoppsyn har skutt feil bjørn i Finnmark.

Rovviltets Røst: – Uklart grunnlag og farlig presedens

«Vedtaket er forhastet, dårlig begrunnet og setter en farlig presedens for forvaltningen.»

Bjørnen i Jarfjord skal skytes etter angrep

Miljødirektoratet har besluttet at bjørnen som mandag kveld angrep og bet en mann i Jarfjord, skal skytes.

Meld deg på for å få de siste nyhetene fra Fauna.no

Vil vil gjerne sende deg våre nyheter. Vennligst skriv inn din e-postadresse og klikk «få nyhetsbrev». Enkelt og greit!