En fersk rapport presenterer grunnlaget for et fremtidig omfattende utbreiingskart for arter, med utsikter til videre utvikling.
Rapporten, som er et ledd i et prosjekt ledet av NTNU, NINA og Universitetet i Bergen, beskriver metodikk for å produsere heildekkjande kart som kan integreres i arealforvaltningen.
Prosjektet, som ble initiert av Miljødirektoratet høsten 2023, tar sikte på å oppdatere eksisterende kart med nyere og mer detaljerte data. Dette vil gi innsikt i sannsynlige artsførekomster og endringer i artsrikdom på grunn av arealendringer i Norge.
Rapporten foreslår også utvidelser som inkluderer kartlegging av arter i ferskvann og kystområder. Hovedleveransen, ventet i desember 2024, vil bli tilgjengelig i Naturbase og det økologiske grunnkartet.
Prosjektet «Modellering av heildekkande utbredelseskart for arter» har som mål å utvikle omfattende utbredelseskart for arter i fastlands-Norge. Disse kartene skal forutsi sannsynligheten for arters forekomst og identifisere områder med høy artsrikdom.
Siden oppstarten i september 2023 har prosjektet fokusert på å etablere en teknisk arbeidsflyt og datagrunnlag, samt konsepter for interaktiv visualisering av resultatene.
Heildekkende utbredelseskart for enkeltarter og avledede produkter vil gi fleksibilitet i indikatorer for naturverdi, noe som er nødvendig for å prioritere mellom vern og utvikling. I Norge er det stor interesse for å etablere verktøy som kvantifiserer økosystemers tilstand, utbredelse, funksjon og tjenester.
Disse kartene, sammen med kunnskap om artenes funksjoner og egenskaper, vil gi et nødvendig grunnlag for å lage funksjonelle og skalerbare kart over økosystemer og deres naturverdier. Framtidige utviklinger kan inkludere kvantitativ informasjon for å lage universelle indikatorer for sårbarhet og påvirkning, og arbeidsflyten kan gjøres hel- eller delvis automatisk oppdaterbar med ny informasjon, som en digital tvilling av norsk natur.