Grenseprosjekt skal beskytte grenselakser mot dødelig parasitt.
Lakseparasitten Gyrodactylus salaris er utryddet fra nesten alle norske vassdrag, men frykten for ny smitte fra Finland skjerper samarbeidet mellom de to landene. Nå testes miljø-DNA for å overvåke trusselen.
Felles elver skaper sårbarhet
Lakseparasitten Gyrodactylus salaris har i flere tiår vært en av de største truslene mot norsk villaks. Selv om intensiv bekjempelse har fjernet parasitten fra nesten alle norske vassdrag, kan den fortsatt spre seg fra naturlige forekomster i finske elver som renner ut i Østersjøen. Dette skaper en betydelig risiko for vassdrag som går på tvers av grensene mellom Norge og Finland.
– I Norge har vi flere elver som renner gjennom begge land, som Pasvik, Tana og Neiden, sier Haakon Hansen, forsker ved Veterinærinstituttet. Hovedmålet med prosjektet er å øke bevisstheten om denne laksedrepende parasitten og styrke beredskapen for å unngå spredning.
Gjennom EU-prosjektet «Our Precious Transboundary Waters» samarbeider Veterinærinstituttet, Mattilsynet og det finske mattilsynet Ruokavirasto for å beskytte grensevassdragene.
Ny teknologi for overvåking
En sentral del av prosjektet er bruk av miljø-DNA, en metode som lar forskere identifisere organismer i vann ved å analysere DNA fra prøver. Teknikken er allerede testet i felt og laboratorier, men er fortsatt under utvikling.
– Selv om vi har vist at denne metoden fungerer, er det mer arbeid som gjenstår før den kan bli en hovedmetode i overvåkingen, forklarer Hansen i en pressemelding fra Veterinærinstituttet.
I mai i år demonstrerte norske forskere bruken av miljø-DNA for finske kolleger. Demonstrasjonen fant sted i Drammenselva, et av få norske vassdrag som fortsatt er infisert av Gyrodactylus salaris. Målet er å implementere teknologien i finske laboratorier og harmonisere beredskapsarbeidet i begge land.
Parasittens mørke historie
Gyrodactylus salaris ble først oppdaget i Norge i 1975 og spredte seg til 54 vassdrag. Etter 40 år med intensiv innsats er parasitten utryddet i de fleste områder, men Drammensvassdraget er fortsatt smittet. Behandling er planlagt i 2025, og dersom dette lykkes, kan Norge erklæres fri for parasitten.
Likevel er faren for ny smitte alltid til stede. Parasitten finnes naturlig i finske elver som renner ut i Østersjøen, og flytting av utstyr eller fisk fra disse områdene kan bringe smitten til norske vassdrag.
Grenseoverskridende samarbeid
Prosjektet «Our Precious Transboundary Waters» er utviklet i samarbeid mellom Norge og Finland for å styrke det grenseoverskridende arbeidet mot Gyrodactylus salaris. Prosjektet har fire arbeidspakker, der Veterinærinstituttet er ansvarlig for én av dem. Målet er å samle kommuner, forskere og myndigheter for å beskytte grenselakser mot parasitten.