Frykter medlemmene blir hardt rammet.
Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) kritiserer Miljødirektoratet for å støtte et omfattende fiskeforbud i Oslofjorden, noe som kan ramme både fritidsfiskere og miljøarbeid.
Generalsekretær i NJFF, Eldar Berli, uttrykker skuffelse over Miljødirektoratets støtte til det mest restriktive forslaget fra Fiskeridirektoratet. Han påpeker at flere fiskearter i Oslofjorden klarer seg godt og er viktige for friluftslivet. Berli mener at målrettede reguleringer kan sikre bærekraftig fiske, samtidig som truede arter som torsk beskyttes.
– Vi hadde ventet at direktoratet ville legge vekt på fagkunnskapen om fiskebestandene i fjorden. Selv om vi selvsagt skal frede og beskytte de bestandene som har behov, er det flere arter som klarer seg fint og som er viktige for de som engasjerer seg i fjorden ved å ha fiske som en viktig del av sitt friluftsliv, sier Berli.
Sjøørretens skjebne
Miljødirektoratet har fastslått at sjøørreten forvaltes bærekraftig, men ønsker likevel å stenge for fiske av denne arten. NJFF er kritiske til denne beslutningen, som de mener bygger på en mistillit til sportsfiskerne.
– Direktoratet sier selv at sjøørretfisket er til stor glede for mange fritidsfiskere, påpeker Berli.
– Begrunnelsen for å likevel ville stenge for dette fisket, er at det vanskeliggjør kontroll. Det er en direkte mistillit til sportsfiskerne, sier han.
Restaurering og fremtidige generasjoner
NJFFs lokalforeninger er aktive i restaureringsarbeid i fjorden, men frykter at et langvarig fiskeforbud vil svekke engasjementet for dette arbeidet. Berli understreker viktigheten av å inkludere et generasjonsperspektiv i diskusjonen om Oslofjordens fremtid.
– Våre folk gjør en kjempeinnsats med å restaurere gytebekker for sjøørret ved å reetablere kantvegetasjon, skape oppvekst- og gyteområder for sjøørret, men også en mengde andre organismer. De har dialog og samarbeid med grunneiere og myndigheter langs vannveiene innover i landet. Her snakker vi tusenvis av dugnadstimer som legges ned for sjøørretbestandene og miljøet de lever i, og jeg er svært bekymret for at engasjementet for denne typen arbeid, og fiskesamfunnet i fjorden som helhet, vil forvitre dersom fisket stenges i minst ti år fremover, sier Berli.
– Ved å stenge for absolutt alt fiske, også på de artene som tåler det, fratas en hel generasjon muligheten til å ha fritidsfiske som aktivitet, påpeker Berli.
Allemannsretten og friluftslivet
Berli mener at Miljødirektoratet svikter sitt oppdrag ved å ikke ivareta friluftslivet og allemannsretten. Han frykter at dette vil svekke naturengasjementet blant befolkningen.
– Direktoratet svikter sitt oppdrag med også å ivareta friluftslivet, sier Berli. – De fratar allemannsretter som er med på å skape naturengasjement, og det bekymrer oss veldig. Vi må kunne ivareta et engasjement og en bruk av fjorden som strekker seg lengre enn kun å bade der. Å begrunne dette med et behov for kontroll, kan ikke veie tyngre enn dette.