Norske forskere tester lyd og lys for å skremme fugl vekk fra fiskegarn. Målet er å redusere bifangst av sjøfugl, som kan skade både fuglene og fiskeriets omdømme.

Bifangst av sjøfugl er et voksende problem for norske fiskere. Store mengder fugler tiltrekkes av fisk som samles i garnene, og mange setter seg fast. Konsekvensene være alvorlige både for fuglene og fiskeriets rykte.

I det kystnære notfisket etter sild har norske forskere gjennomført flere tokt for å finne løsninger på problemet. Resultatene viser at fugler som gråmåker og svartbak ofte blir fanget i garnene mens de jakter på lett tilgjengelig mat. Dette har ingen økonomisk verdi for fiskerne, men kan skade både dyrelivet og fiskeriets omdømme.

– Vi har sett at i 10 prosent av notkastene blir sjøfugl fanget, og dette er noe vi vil redusere, sier forsker Maria Tenningen ved Havforskningsinstituttet.

Lyd mot måkene

For å redusere bifangsten har forskerne testet forskjellige metoder for å skremme fuglene vekk fra garnene. Blant tiltakene som testes er bruk av lyd, som signalhorn fra båten, og lysinstallasjoner på garnene.

Forsøkene viser at lydsignaler kan være effektive, spesielt når fuglene er nær båten. Båtens signalhorn ser ut til å være det mest effektive, og skremmer fuglene bort i opp til 40 sekunder før de returnerer til området.

– Vi ser at fuglene reagerer raskt på sterke lydsignaler. Dette gir oss en kort periode med færre fugler rundt garnene, noe som kan redusere risikoen for at de setter seg fast, sier Tenningen.

Lys har mindre effekt

Lyseksponering har vist seg å være mindre effektiv enn lyd, men forskerne utelukker ikke at lys kan fungere under visse forhold. Spesielt i mørke områder, som i vinterfisket, kan lys bidra til å skremme fuglene bort.

Forskerteamet har også testet bruk av droner utstyrt med termiske kameraer for å overvåke fuglene, noe som har gitt svært gode resultater. Dronene gir en unik mulighet til å dokumentere fuglenes atferd rundt fiskebåtene, selv i mørket.

Hva kan gjøres fremover?

Forskerne ser nå på hvordan disse metodene kan brukes mest effektivt i fremtiden. Tilvenning kan bli et problem, ettersom fuglene raskt kan vende seg til skremmelydene hvis de brukes for ofte. Derfor anbefales det at metoder som signalhorn kun brukes når det er absolutt nødvendig.

– Det er viktig at mannskapet på fiskebåtene er bevisste på problemet og har gode rutiner for å håndtere situasjoner der fugler kan sette seg fast i garnene, sier Tenningen.

Forskningen er fortsatt i en tidlig fase, men resultatene så langt gir håp om at kombinasjonen av lyd, lys og bedre overvåkning kan bidra til å redusere bifangst av sjøfugl i norske fiskerier.