Strenge nye miljøkrav til fritidsbåter kan koste eierne dyrt, men er det nøkkelen til en renere Oslofjord?
Det er stortingsrepresentant Erlend Wiborg som har stilt dette spørsmålet i Stortingets skriftlige størretime, til Klima- og miljøministeren:
– Hva er grunnen til at regjeringen vil legge strenge miljøkrav til fritidsbåter, som vil koste båteiere dyrt, når man ikke har dekning for at det bedrer miljøtilstanden?
Hvorfor nye miljøkrav?
Regjeringen har foreslått nye miljøkrav for fritidsbåter, og mange båteiere er bekymret for de økonomiske konsekvensene. Men hva er egentlig bakgrunnen for disse tiltakene, og vil de ha den ønskede effekten på miljøet?
Regjeringens svar
Klima- og miljøminister Andreas Bhelland understreker viktigheten av å beskytte Oslofjorden og dens arter. Han påpeker at selv om den eksakte effekten av båtseptik på miljøet er ukjent, er det klart at det bidrar til forurensning.
– Regjeringen er opptatt av å forbedre miljøet i Oslofjorden. Det er viktig med tiltak for å forhindre tilbakegang av arter og forringelse av kvaliteten på opplevelsen for badende og andre som driver friluftsliv. Sammen med andre tiltak, vil et utslippsforbud for fritidsbåter kunne bidra til en friskere og tryggere Oslofjord, sier Eriksen i sitt svar.
Forurenser betaler
Bhelland viser til «forurenser betaler»-prinsippet og forurensningsloven som grunnlag for de nye kravene. Han argumenterer for at båteiere som benytter toalett om bord må ta ansvar for å håndtere septik på en miljøvennlig måte.
– Forbudet vil kun omfatte de som har fritidsbåt med toalett om bord og som velger å benytte seg av dette. Båteiere som velger å ta i bruk toalettet, bør også ta ansvar for å kvitte seg med septik på en måte som ikke øker utslipp av næringssalter og organisk materiale til en fjord hvor slik tilførsel bør reduseres. Forbudet samsvarer godt med «forurenser betaler»-prinsippet, som innebærer at den som skaper utslipp, skal betale kostnaden utslippet påfører samfunnet. I forurensningsloven § 7 er det også lovfestet en generell plikt til å unngå forurensning.
Konsekvenser for båteiere
Mens miljøhensyn er viktig, er det også essensielt å vurdere de økonomiske konsekvensene for båteiere. Hvordan vil disse kravene påvirke den enkelte, og er det støtteordninger på plass for å lette overgangen til mer miljøvennlige løsninger? Tiltakene er en del av en større plan for å redusere forurensning og beskytte det marine livet i Oslofjorden. Men det gjenstår å se hvordan disse reguleringene vil påvirke både miljøet og båteiernes lommebok.