Miljødirektoratet avslår flere søknader om ekstraordinær skadefelling av jerv i Midt-Norge, men Statens naturoppsyn har allerede drept en rekke jervefamilier i regionen.

Miljødirektoratet har nylig avslått flere søknader om ekstraordinær skadefelling av jerv i region 6, som omfatter Trøndelag og Møre og Romsdal. Søknadene kom fra ulike kommuner og beitelag som har uttrykt bekymring for tap av sau og tamrein til jerv i den kommende beitesesongen.

Tall fra overvåkingen viser at det i 2023 ble påvist 16 valpekull i region 6, noe som overstiger det regionale målet. Statsforvalteren i Trøndelag utbetalte erstatninger for 1903 sau og lam som tap til jerv i 2023, mens Statsforvalteren i Møre og Romsdal utbetalte erstatninger for 726 sau og lam.

Miljødirektoratets vurdering

Miljødirektoratet har vurdert skadehistorikken, bestandssituasjonen for jerv, og den geografiske differensieringen av prioriterte beiteområder og forvaltningsområder for jerv. De konkluderte med at lisensfelling ikke har vært tilstrekkelig for å regulere bestanden av jerv og redusere skadepotensialet for beitenæringen i enkelte områder.

– Vi har forståelse for at dere er bekymret for faren for tap av sau og tamrein til jerv i den kommende beitesesongen, sier Anders Braa, seniorrådgiver i Miljødirektoratet i avslaget.

Det er påvist 12 valpekull hittil i sesongen i regionen, fordelt på 2 i Møre og Romsdal og 10 i Trøndelag. Av disse er 4 ynglekull allerede drept av Statens naturoppsyn i region 6 i 2024. Dermed har antirovdyrinteressene i praksis likevel fått gjennomslag for kravet om felling av jerv, på tross av at det foreligger et avslag.