Miljødirektoratet har avslått søknaden om skadefelling av brunbjørn i Grane kommune.
Miljødirektoratets beslutning for Grane er fattet med bakgrunn i naturmangfoldloven og rovviltforskriften, samt Stortingets rovviltforlik fra 2011.Brunbjørnen er fredet i Norge, men kan likevel felles under visse omstendigheter. For eksempel for å forhindre skade på husdyr eller tamrein. Forvaltningen av rovvilt i landet er basert på en todeling mellom å sikre rovviltbestandens overlevelse og å ta hensyn til levedyktige beitenæringer, går det fram av vedtaket.
Bestandsmål og overvåking
I saksbehandlingen er det tatt hensyn til det nasjonale mål for antall ungekull med brunbjørn som skal fødes i Norge hvert år. For region 7, hvor Grane kommune ligger, er målet satt til ett ungekull. Overvåkingen av brunbjørnbestanden skjer gjennom DNA-analyser av innsamlede ekskrementer og hår, noe som gir innsikt i antall bjørner, deres oppholdssteder og kjønnsfordeling. I 2023 ble det påvist 178 ulike bjørner i Norge, hvorav kun én hannbjørn i region 7. Det ble estimert at det var 9,6 ungekull i hele landet, men ingen i region 7.
Skadefellingens kriterier
– Skadefelling er primært et virkemiddel som kan iverksettes dersom det oppstår en akutt skadesituasjon, og dersom det ikke finnes en annen tilfredsstillende løsning ut fra prinsippet om geografisk differensiert forvaltning. For å iverksette en skadefelling, må det foreligge kadaver eller skader som kan undersøkes og påvises at det er bjørn som er årsaken. Skadene må også se ut til å kunne fortsette, skriver seksjonsleder Susanne Hanssen i Miljødirektoratets avslag.
Tillatelse til skadefelling kan gis dersom det er sannsynlig at skadene vil vedvare og det ikke finnes andre rimelige, forebyggende tiltak. I spesielle tilfeller kan det vurderes uttak uten at det har skjedd skader, hvis de potensielle skadene kan oppstå innen en viss nærhet i tid.
I år har det blitt observert spor av bjørn på to lokaliteter i Grane kommune, men det er ikke meldt om skader fra bjørn. I 2023 ble det påvist skade på to sauer, noe som ikke anses som tilstrekkelig grunnlag for skadefelling.