Mattilsynet har i høst ikke funnet villrein smittet med skrantesyke, men mener det fortsatt er syke dyr på Hardangervidda.
Mattilsynet mener den mest sannsynlige prosentvise forekomsten av smittede dyr i bestanden er på 0,1 prosent. Det betyr at det fortsatt kan være 3 til 4 smittede reinsdyr på Hardangervidda.
I år var det bare tillatt å skyte voksen bukk under jakten, og ved jaktstart var det litt over 900 voksne reinsdyrbukker på Hardangervidda. Mattilsynet har til nå fått undersøkt 402 prøver for skrantesjuke,
– Det forteller mest om forekomsten av CWD blant reinsdyrbukkene. For i år var det nesten bare prøver fra voksen reinsdyrbukk som ble undersøkt, sier Svein Erik Lund, sekretær for Hardangervidda villreinutvalg til NRK.
Det har de senere år vært gjennomført et omfattende prosjekt på Hardangervidda i et forsøk på å utrydde skrantesyke, en dødelig nevrologisk sykdom som rammer hjortedyr. Til tross for disse drastiske tiltakene, er det fortsatt bekymringer om at sykdommen kan være til stede i området.
Påvirker hjortedyr
Skrantesyke, også kjent som Chronic Wasting Disease (CWD), er en prionsykdom som påvirker hjortedyr, inkludert villrein. Den er dødelig og det finnes ingen kjent kur. Sykdommen ble først oppdaget i Norge i 2016, og siden da har det blitt iverksatt tiltak for å hindre spredning.
Avlivingen av villrein er et kontroversielt tiltak som har til hensikt å utrydde sykdommen ved å fjerne dens vertsdyr. Imidlertid har denne strategien møtt motstand fra både forskere og dyrevernorganisasjoner, som hevder at det kan være andre, mindre drastiske metoder for å kontrollere sykdommen.
Hardangervidda
NRK skriver at det første tilfellet av skrantesjuke på Hardangervidda ble registrert i september 2020. Da ble det påvist CWD i en reinsdyrbukk. Det andre tilfellet var på en simle i oktober 2022. Begge reinsdyrene ble felt i Vinje kommune, og var cirka 8 år gamle.
Mattilsynet konkluderer med at Hardangervidda er i en tidlig fase av infeksjonsforløpet for CWD i villreinbestanden.
– Vi vurderer at konsekvensen av en situasjon med etablert CWD i reinsdyrstammen på Hardangervidda er svært store på grunn av det potensial for spredning som sykdommen har på lang sikt, det vil si i et 40-års perspektiv, sier André Høva, spesialinspektør og veterinær i Mattilsynet til NRK.