Meteorologisk institutt inviterer i samarbeid med Klima- og miljødeparrementet til «klimastatus» i januar.

Meteorologisk institutt inviterer til en grundig gjennomgang av klimaåret 2023, et år preget av rekordvarme, rekordtørke, rekordnedbør, rekordmange skogbranner, rekordlite sjøis og rekordvarme hav.

Det skjer fredag 5. januar 2024 hvor forskere fra NVE og Meteorologisk institutt, sammen med klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen, direktør ved MET Roar Skålin og ordfører i Sør-Aurdal Marit Hougsrud, vil gi innsikt og kunnskap om hva som skjedde med været og klimaet globalt, nasjonalt og lokalt i 2023. Arrangementet vil foregå i Marmorhallen i Klima- og miljødepartementet, og vil også bli direktesendt digitalt.

Fra global til lokal klimastatus

Programmet for dagen vil dekke det globale klimaåret, det nasjonale væråret og de lokale konsekvensene av ekstremværhendelser. Det globale året 2023 endte rekordvarmt, og det var også ekstremt på mange andre måter.

Fjorårets sommer på deler av Spitsbergen førte til at et stadig større lag av permafrosten tiner. Samtidig varslet havforskere om marine hetebølger og om rekordlite sjøis globalt og i Antarktis.

Væråret 2023 ble også spesielt for Norge, med store konsekvenser i form av tørke, flom, snø- og jordskred. Marit Hougsrud, ordfører i Sør-Aurdal, vil dele sine erfaringer fra flere beredskapssituasjoner, inkludert ekstremværhendelsen «Hans».

Ekspertenes bidrag

I tillegg til de nevnte hovedtalerne, vil arrangementet også ha bidrag fra flere eksperter, inkludert klimaforsker Ketil Isaksen, statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe, leder for værvarslingsdivisjonen Bård Fjukstad, direktør i hydrologisk avdeling Hege Hisdal, og direktør i Skred- og vassdragsavdelingen Brigt Samdal.