Hvordan vi ødelegger det vi elsker
Marit Beate Kasin utforsker i sin nye bok «Naturparadokset» hvordan vår lengsel etter nærhet til naturen paradoksalt nok kan føre til dens undergang.
Boken, som har skapt bred nasjonal debatt, tar for seg de alvorlige konsekvensene av hyttebygging og turisme i villreinens habitat.
I et av de mest omtalte kapitlene i «Naturparadokset» belyser Kasin de dramatiske konsekvensene av hytteutbygging og utvidelse av alpinanlegg i områder hvor Norges villrein har vandret i århundrer. Hun argumenterer for at disse utbyggingene ikke bare truer villreinens eksistens, men også underminerer allemannsretten, et fundament i den norske friluftslivstradisjonen.
– Jeg er veldig takknemlig for at boken har fått så mye oppmerksomhet. Når lesere og anmeldere opplever boken som viktig og relevant, er det den beste belønningen man kan få som forfatter, sier Kasin.
Illusjonen om uendelig natur
Kasin kritiserer også den rådende oppfatningen om at naturen er en uendelig ressurs som kan tilpasses og utnyttes etter våre behov. Hun påpeker at denne holdningen fører til irreversible skader på det biologiske mangfoldet.
– Vi lever i illusjonen om at naturen er en konstant og uuttømmelig ressurs, som vi kan tilpasse og utnytte etter eget ønske og behov, uten å ta hensyn til de omtrent 70.000 artene vi deler landskapet med, sier Kasin, og fortsetter: – Vi jager naturdrømmen, og ønsker oss nærmere naturen, men skader den samtidig. Forsøket på å komme nærmere naturen kan paradoksalt nok føre til at vi ødelegger det vi søker.
En forfatters engasjement
Marit Beate Kasin, opprinnelig fra Notodden, flyttet til Valdres i 2008 for å leve nærmere naturen. Som journalist har hun dekket mange politiske møter og sett hvordan naturvern ofte blir nedprioritert. Hennes engasjement for miljøet førte til ledelsen av graveprosjektet «Hytteparadokset», som undersøkte miljøkonsekvensene av den norske hyttedrømmen.
Dette arbeidet har kulminert i utgivelsen av «Naturparadokset», hvor hun dykker dypere inn i problematikken rundt naturtap i Norge, går det fram av en vaskeseddel fra forlaget: Res Publica.