Norge er kjent for sin storslåtte natur, men nå står nesten 4000 kvadratkilometer av denne i fare for å bli bygget ned. Planene omfatter alt fra fritidsboliger til fornybar energiproduksjon.

Miljødirektoratet har slått alarm om de omfattende utbyggingsplanene som truer norsk natur. Nesten en fjerdedel av det planlagte arealet er tiltenkt fritidsboliger, mens resten skal brukes til bolig, næring, og energiformål som vindkraft og solkraft.

Dette representerer en betydelig økning i bebygd areal, noe som kan ha alvorlige konsekvenser for natur og miljø.

– Tallenes tale er tydelig: Det er planlagt mye utbygging på naturareal i Norge i årene som kommer. Dette gir noen krevende utfordringer, sier Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet.

Energi vs. natur

Selv om en del av utbyggingen er nødvendig for å møte Norges behov for fornybar energi, understreker Hambro at det er viktig å finne en balanse. Det er planlagt mer nedbygging av natur til fritidsboliger enn til utbygging og distribusjon av kraft, noe som vekker bekymring.

– Hvis vi skal lykkes med å kutte klimagassutslippene er fornybar kraft essensielt, sier Hambro.

Miljøhensyn må tas

Miljødirektoratet og statsforvalterne har en viktig rolle i å veilede kommuner og andre planmyndigheter i å ta hensyn til miljøet i sine utbyggingsplaner. Det er viktig å vurdere konsekvensene for natur og miljø nøye, og å vurdere alternative områder for utbygging.

– Alle utbyggere og planmyndigheter har en plikt til å lage gode utredninger av konsekvensene for natur og miljø, og deretter gjøre gode avveininger, sier Hambro.