Kritikk mot Miljødirektoratets forslag: Kan true Norges truede arter.
Miljødirektoratets forslag om å svekke beskyttelsen av truede arter i Norge vekker sterke reaksjoner. Forslaget kan åpne for økt miljøkriminalitet og svekke Norges internasjonale omdømme.
Miljødirektoratet har nylig foreslått endringer i CITES-forskriften, som regulerer innførsel, utførsel og besittelse av truede arter i Norge. Høringsfristen er utløpt, og Erik Olsen fra Trondheim er en av dem som har reagert.
Ifølge hans høringsuttalelse vil forslaget innebære at kravet om eiersertifikat og mikrochip for utstoppede eksemplarer av fredede arter kan bli fjernet. Dette vil bety at det ikke lenger kreves dokumentasjon for å bevise at slike eksemplarer er fallvilt, noe som kan få alvorlige konsekvenser for Norges truede arter.
– Miljødirektoratet ser med høringen ut til å foreslå å frata sterkt truede arter sin juridiske beskyttelse på norsk territorium, sier Erik Olsen, en kritiker av forslaget.
Økt risiko for miljøkriminalitet
Dersom forslaget blir vedtatt, vil det åpne for at tjuvjegere kan utnytte situasjonen. Uten krav om dokumentasjon kan de risikofritt skyte, fange og selge utstoppede eksemplarer av truede arter som jaktfalk og snøugle. Dette kan føre til en økning i miljøkriminalitet og ytterligere truet artsmangfold.
– Tjuvjegere vil derfor kunne skyte, fange, forgifte og på annen måte avlive fredede arter, for deretter å risikofritt utstoppe dem og selge dem, med potensiell stor fortjeneste, advarer Olsen.
Internasjonale konsekvenser
Forslaget kan også få negative internasjonale konsekvenser. Norge risikerer å bli oppfattet som et land som ikke tar sitt ansvar for å beskytte truede arter på alvor. Dette kan svekke Norges troverdighet i internasjonale miljøforhandlinger og påvirke landets omdømme negativt.
– Dersom det blir kjent at Norge, et av verdens rikeste land, fratar våre fredede arter sitt juridiske vern mot miljøkriminalitet, vil den internasjonale signaleffekten kunne bli negativ, påpeker Olsen.
Ressurshensyn eller naturvern?
Miljødirektoratet begrunner forslaget med ressurshensyn, men det er uklart hvor mye ressurser som faktisk vil bli spart. Forslaget har allerede møtt motstand fra flere hold, og det er et sterkt ønske om at direktoratet revurderer sitt standpunkt.
– Med dette oppfordres direktoratet til å revurdere sitt forslag, avslutter Olsen.
Betydelige konsekvenser
Det er nå opp til Miljødirektoratet å vurdere høringssvarene og ta en avgjørelse som balanserer ressurshensyn med behovet for å beskytte Norges truede arter. Utfallet av denne prosessen vil kunne ha betydelige konsekvenser for både norsk natur og landets internasjonale omdømme. Erik Olsen, som har sendt inn høringssvar, håper at direktoratet vil ta hensyn til de mange innvendingene og sikre at Norge fortsatt er en forkjemper for beskyttelse av truede arter.