Forurensningen i urbane Oslo sprer seg til mange av byens «ville» dyr.

Forskere har siden 2013 gjennomført en omfattende analyse av jord, luft og dyr i og rundt Oslo, og resultatene er alarmerende. De har oppdaget et bredt spekter av miljøgifter i alt fra rotter og meitemark til fugleegg. Giftstoffene stammer fra dagligdagse produkter som vi mennesker bruker, inkludert alt fra bly og bromerte flammehemmere til PFAS og siloksaner, kjent som «sminkegiften».

Unik innsikt i miljøets skjulte farer

Forskningsdirektør Eldbjørg S. Heimstad ved Norsk institutt for luftforskning (NILU) leder overvåkningsprogrammet MILBY. Det har som mål å kartlegge forekomsten av miljøgifter i terrestrisk og bynært miljø. Gjennom årlige prøvetakinger på varierte steder i Oslo, har forskerne samlet verdifull informasjon om hvordan disse giftstoffene påvirker byens dyreliv over tid.

I 2022 ble det tatt prøver i ulike områder, inkludert industri- og boligområder samt parker. Disse områdene, som ofte ligger langs Alnaelva, er sterkt påvirket av menneskelig aktivitet. Prøvene inkluderte jord, meitemark, gråtrostegg, brunrotte og brunskogsnegl, og for første gang ble det også analysert prøver fra en huskatt og husstøv fra hjem med hund.

– I 2022 tok vi prøver av jord, meitemark, gråtrostegg, brunrotte og brunskogsnegl. I tillegg analyserte vi for første gang prøve fra en huskatt og av husstøv fra hjem i Oslo der det bor hund, forteller Heimstad til Forskning.

Gamle og nye gifter i miljøet

Forskerne har identifisert 166 ulike miljøgifter, delt inn i 14 stoffgrupper. Blant disse finner vi PFAS, kjent for langvarige tilstedeværelse i miljøet, samt PCB, en isolerende miljøgift som har vært forbudt i mange år. Siloksaner, ofte brukt i kosmetikk og rengjøringsprodukter, ble funnet i nesten alle prøvene.

– Mange har nok hørt om PCB, selv om stoffet nå er forbudt å bruke, sier Heimstad.

Rotter, som lever tett innpå mennesker, viser særlig høye nivåer av menneskeskapte miljøgifter. Dette understreker hvordan avfallet og forbruk direkte påvirker dyrelivet rundt oss. Forsker Linda Hanssen påpeker at husstøvprøver også avslørte en rekke miljøgifter, noe som indikerer at vi er omgitt av disse stoffene i hverdagen.

– Rotter lever tett innpå oss. Derfor er vi ikke overrasket over at vi finner høye nivåer av menneskeskapte miljøgifter i nettopp disse prøvene, sier seniorforsker Linda Hanssen. Målet er å utvikle et forskningsbasert lovverk som kan hindre slike utslipp i framtida.