back to top

Forskere undersøker hvorfor issmeltingen stoppet i Arktis

- Advertisement -

Arktis opplever i år en bemerkelsesverdig nedgang i issmeltingen.

Dette uvanlige fenomenet har fanget oppmerksomheten til forskere. Normalt sett begynner isen i Arktis å smelte i løpet av sommermånedene, som er en avgjørende del av den årlige syklusen i regionen. Imidlertid har smelteprosessen i år tatt en tidlig pause.

Tross varmere klima, har nedgangen i havis bremset opp. Det skyldes trolig uvanlig vær og kaldere vann fra sør, melder Havforskningsinstituttet. To forskere fra HI er medforfattere i en fersk artikkel om dette i det anerkjente, vitenskapelige tidsskriftet Science.

– Vi har kombinert målinger fra Nord-Atlanteren og Arktis med simuleringer i avanserte datamodeller, forklarer HI-forsker Randi Ingvaldsen. Forskerne har stilt seg spørsmål om hvorfor dette skjer, når klimaet i verden blir varmere?

Utviklingen er at reduksjonen av havis har avtatt i våre nordlige områder de siste årene.

– De siste ti til femten årene har været i Arktis vært unormalt, sier HI-forsker Øystein Skagseth.

Endringen forklares med at et vindfelt i Arktis har endret seg. Dette har igjen endret havstrømmene, og når havstrømmene endres, endres hele klimasystemet i området.

– Når været i nord blir mer normalt og vannet fra sør blir varmere igjen, vil trolig issmeltingen øke. Det er nok bare en midlertidig pause, dessverre, sier Skagseth.

Fauna.nohttps://www.fauna.no
Thor-Ivar Guldberg er utdannet journalist ved Norsk journalisthøgskole i Oslo. Han har vært innom en rekke redaksjoner i media, aviser, radio og TV samt organisasjoner og byråer innen kommunikasjon og PR.

Mer fra forfatteren

Relaterte artikler

Advertisment

Siste nytt

WWF-Fredrik: – Vi må stenge deler av Oslofjorden for alt fiske

Fredrik Myhre i WWF har sett skadene i Oslofjorden på nært hold. I dette intervjuet forteller han hva som må gjøres for redde fjorden.

Bjørnedrama i Nord-Odal: Ble den fredede bjørnen felt ulovlig?

Aktivt rovdyrvern stiller alvorlige spørsmål etter at en bjørn ble skutt utenfor tillatt område og tidsramme. Nå krever de svar fra Miljødirektoratet om det...

Sender «live» med 50 kameraer og AI

Fauna deler livesendingen fra kolonien.

Meld deg på for å få de siste nyhetene fra Fauna.no

Vil vil gjerne sende deg våre nyheter. Vennligst skriv inn din e-postadresse og klikk «få nyhetsbrev». Enkelt og greit!