Fisker Kristian Sandtorv fra Røstbanken i Nordland slår alarm om det han mener er en urovekkende økning i antall sjøpattedyr, spesielt spekkhogger. Han foreslår avliving som en løsning, men møter motstand fra forskere.

Kristian Sandtorv, en erfaren fisker og skipper på fiskebåten Havdrøn, har observert en dramatisk økning i antall spekkhogger rundt sin båt under årets sildefiske. Sandtorv, som også er styreleder i Pelagisk forening, uttrykker bekymring for at det store antallet sjøpattedyr kan forstyrre økosystemet og skade fiskebestandene. Det skriver NRK i en lengre artikkel om temaet.

Han foreslår avliving, eller «beskatning», som en del av løsningen for å bringe antallet ned til et bærekraftig nivå, slik han ser det. Sandtorv, som har tilbrakt 35 år på havet, vitner om en endring i spekkhoggerens atferd, som han mener har blitt mer aggressiv rundt matkilder. Han argumenterer for at sjøpattedyr kan utnyttes i matindustrien og at en human forvaltning av disse dyrene er mulig.

Forskere avviser fiskers påstander

Havforskningsinstituttet har i en rapport fra 2022 påvist at sjøpattedyr konsumerer mer sjømat enn tidligere og i andre områder. Forskningssjef Mette Skern-Mauritzen forklarer at dette skyldes en kombinasjon av økende kvalbestander etter historisk overfangst og rask endring i nordlige økosystemer.

Audun Rikardsen, professor ved UiT og ekspert på kval, bekrefter at antallet spekkhogger har økt, men avviser at dette er negativt for fiskebestandene. Han påpeker at en økning i kvalbestander faktisk kan være et tegn på bedre forvaltning av havressurser og at kvalene bidrar positivt til økosystemet ved å «gjødsle» havet.

Lærte triks

Rikardsen forklarer at spekkhoggerne tiltrekkes av fiskebåter fordi de effektivt får servert mat. Han avviser imidlertid ideen om at spekkhoggerne har blitt mer aggressive, og mener at de heller har blitt mer vant til nærværet av fiskebåter og sosialiserer mer.Forskningen fortsetter for å finne løsninger som kan redusere konflikter mellom fiskere og sjøpattedyr, inkludert bruk av lyd for å avskrekke kvaler fra fiskeutstyr.