Norge, Storbritannia og Færøyene har inngått en flerårig avtale om forvaltning og fordeling av makrell, som skal redusere fiskepresset og sikre bærekraftig fiske.
Norge, Storbritannia og Færøyene har blitt enige om en avtale som regulerer størrelsen på de nasjonale kvotene, soneadgang og vitenskapelig samarbeid. Avtalen gjelder for tre år og gir Norge en totalkvote på rundt 230.000 tonn for 2024.
– Storbritannia og Færøyene er viktige samarbeidspartnere for oss. Jeg er derfor svært godt fornøyd med at vi har blitt enige om en flerårig avtale om forvaltning og fordeling av makrell, hvor vi sammen bidrar til å redusere det totale fiskepresset på bestanden, sier fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss.
Mulighet for utvidelse
Avtalen er utformet slik at det er mulig å inkludere de resterende kyststatene (EU, Island og Grønland) dersom de ønsker det.
– Jeg håper at denne avtalen kan inspirere de andre partene til å slutte seg til en helhetlig kyststatsavtale på et senere tidspunkt, sier fiskeri- og havministeren.
Økt fleksibilitet for norske fiskere
Avtalen åpner for at Norge kan fiske deler av sin kvote i Storbritannias økonomiske sone, i praksis farvannet rundt Shetland.
– Dette gir norske fartøy større fleksibilitet og forutsigbarhet i sitt fiske. Avtalen er derfor også viktig for landindustrien med tanke på planlegging av produksjonen, sier Sivertsen Næss.
Økonomisk betydning
Makrell er økonomisk sett en viktig bestand for Norge. I 2023 omsatte norske fartøy makrell til en førstehåndsverdi på ca. 3,8 milliarder norske kroner.