Den Norske Turistforening (DNT) advarer om at klimaendringer og naturfare, som flom og skred, truer friluftslivet i Norge. DNT ber om at regjeringen tar ansvar og iverksetter tiltak for å sikre og tilpasse friluftslivets infrastruktur.

DNT, som er Norges største friluftslivsorganisasjon, opplever at klimaendringer og naturfare som flom og skred påvirker deres daglige drift og legger forutsetninger for deres aktiviteter. Lokallagene rapporterer om hyppigere jordskred langs etablerte ferdselsruter og økt behov for vedlikehold og tilrettelegging av stier for å motstå erosjon fra intens og langvarig nedbør.

Det går fram i DNTs innspill til regjeringen knyttet til den kommende stortingsmeldingen om flom og skred.

Stibygging, sikkerhet og naturfarekartlegging

DNT påpeker at flom- og skredproblematikk er tett knyttet til klimaendringene, særlig økt nedbør og styrtregn. Økt skred- og flomfare medfører strengere krav til lokalisering og sikring av stier, både for å unngå erosjon og skade på rutenettet, men også for å unngå ulykker.

DNT frykter at strengere krav til kartlegging og sikring av stier og ruter kan heve terskelen for å få gjennomført gode friluftslivs- og folkehelsetiltak for deres lokallag.

Klimatilpasning av friluftslivets infrastruktur

DNT mener at staten må ta et større ansvar for sikring og klimatilpassing av friluftslivets infrastruktur, da dette er for omfattende til å overlates til frivilligheten alene. De foreslår at regjeringen etablerer en støtteordning for klimatilpasning av friluftslivets infrastruktur med søkbare midler til kartlegging, forebyggende arbeid og reparasjoner.

Peker på naturbaserte løsninger

DNT mener at stortingsmeldingen må fastslå at naturbaserte løsninger for klimatilpasning skal være et grunnleggende premiss, særlig i forbindelse med overvann- og flomhåndtering. De fraråder kraftutbygging som flomvern og oppfordrer heller til å legge midler i naturbasert flomdemping.

Bevaring av natur

DNT understreker viktigheten av å bevare og restaurere natur som den viktigste bufferen mot konsekvensene av klimaendringer, som økt skred- og flomfare. Intakt natur leverer essensielle funksjoner og økosystemtjenester som bidrar til å dempe negative klimaeffekter på natur og samfunn, opplyser DNT til regjeringen.