Skabb er en svært smittsom parasittsykdom som påvirker både mennesker og dyr.

Den forårsakes av en liten skabbmidd, vanligvis kalt Sarcoptes scabiei, som graver seg inn i huden og legger egg. Skabbmiddene kan overføres gjennom direkte hudkontakt eller deling av infiserte klær, sengetøy eller personlige gjenstander.

Symptomene på skabb inkluderer intens kløe, spesielt om natten, og utslett som kan ligne på små røde blemmer eller knuter. Vanlige områder der skabb kan oppstå er mellom fingrene, i albuebøyene, på håndleddene, rundt midjen og på kjønnsorganene. Hos dyr kan skabb forårsake hårtap, hudlesjoner og betennelse.

Skabb kan behandles med medisiner som dreper skabbmiddene. Vanligvis brukes kremer eller salver som påføres hele kroppen, inkludert hodebunnen (for mennesker), og som må være på huden i en bestemt tid før de vaskes av. I tillegg er det viktig å vaske alle klær, sengetøy og personlige gjenstander som kan ha vært i kontakt med en infisert person eller dyr.

Det er viktig å søke medisinsk hjelp hvis man mistenker skabb, da en lege kan stille en diagnose og foreskrive riktig behandling. Skabb er en smittsom sykdom som kan spre seg lett, derfor er det også viktig å ta forholdsregler for å unngå videre spredning, for eksempel ved å unngå tett hudkontakt og ved å vaske og desinfisere infiserte gjenstander.