I et unikt samarbeid mellom Senja kommune, BirdLife Norge og Norsk institutt for naturforskning, arbeider skoleelever fra Senja aktivt for å forbedre forholdet mellom mennesker og sjøfugler i Finnsnes.
Prosjektet, som ble lansert 14. mars 2024, involverer bygging av hekkeflåter for å tilby fuglene trygge hekkeplasser i sentrum av Finnsnes.
– Vi starter nå et prosjekt i samarbeid med BirdLife og Norsk institutt for naturforskning, der skoleelever i Senja bidrar til å legge til rette for at sjøfuglene skal få gode hekkeplasser på Finnsnes til våren, forteller Inger Andreassen i Senja til kommunens nettside.
Samarbeid for natur og samfunn
Elever fra 5. og 6. klasse ved skolene i Husøy, Senjahopen og Trollvik er involvert i byggingen av to hekkeflåter som skal plasseres på Finnsnesvannet, ikke langt fra Finnsnes sentrum.
Tiltaket er ment som et trygt og bedre alternativ til hekking i lekeparker eller på hustak, som har skapt utfordringer for både fugler og mennesker i området.
– Vi vet allerede at øyene på Finnsnesvannet er populære. Nå lager vi to flåter med plass til 50-80 par, som vi erfaringsmessig tror fuglene vil bruke, sier Morten Helberg, rådgiver i BirdLife.

Utfordring for fugler og folk
Ternenes tilstedeværelse har vært både en glede og en utfordring for innbyggerne i Finnsnes. Spesielt etter at ungene klekkes, kan fuglene bli aggressive for å beskytte dem. Prosjektet søker å balansere behovet for å bevare fuglelivet med lokalsamfunnets behov for trygghet og tilgjengelighet til offentlige rom.
– Det ble særlig et stort problem i 2023 da lekeparken var stengt i starten av hekkesesongen, for oppgradering med ny lyssetting og lekeapparater, forklarer Inger Andreassen.

Økt bestand i sentrum
Morten Helberg fra Birdlife påpeker at Finnsnes ikke er unikt i at sjøfugl trekker inn i byen, men det er spesielt at både rødnebbterne og makrellterne, hvorav sistnevnte er sterkt truet, finner hekkeplasser i sentrum. Dette skyldes blant annet at bymiljøet har færre rovdyr som truer fugleegg og fugleunger.
Bruk parken
For å unngå at fuglene etablerer seg i lekeparken, oppfordres innbyggerne til å bruke parken flittig, spesielt i mai og juni. Dette vil gjøre det mindre attraktivt for fuglene å hekke på land.
– Nærvær av folk vil gjøre at fuglene heller vil velge hekkeflåtene. På den måten vil Finnsnesvatnet bli som en barriere mellom reirene og folk senere når ungene klekkes ut, forklarer Inger Andreassen.
Gjennom prosjektet håper de impliserte at både fugler og folk kan dele det samme miljøet uten konflikter, og det understrekes at samarbeid og respekt for naturen er viktig.
