En bred allianse av organisasjoner krever at departementet tar grep.

Natur- og friluftsorganisasjoner fra hele Norge har gått sammen for å forme en felles front i kampen mot naturtap og klimaendringer. I et brev datert 5. februar 2024, adressert til Klima- og miljødepartementet, har Forum for natur og friluftsliv (FNF) på vegne av sine tilsluttede organisasjoner, levert et omfattende innspill til de kommende stortingsmeldingene for klima og naturmangfold.

Bredt samarbeid for natur og klima

FNF, som er nasjonalt eid av blant andre Den Norske Turistforening og Naturvernforbundet, fungerer som et regionalt samarbeidsforum og har i dette tilfellet koordinert et samarbeid mellom organisasjoner i Østfold, Oslo og Akershus, Buskerud, Vestfold, Telemark og Agder. De peker på at omfanget av naturtap er sjokkerende og krever umiddelbar handling. Organisasjonene etterlyser en balansert arealpolitikk som ivaretar både utviklingsbehov og bevaring av naturlige økosystemer. innspillet kommer etter at Klima- og miljødepartementet vil legge fram to stortingsmeldinger for klima og naturmangfold.

Krav om kunnskapsbasert politikk

– Det er viktig at tiltak for å beskytte naturmangfold også må bidra til klimamålene, og omvendt, uttaler representanter fra FNF. De understreker behovet for en helhetlig, langsiktig og rettferdig klima- og naturpolitikk. Organisasjonene mener at Hurdalsplattformen av 2021 sier en hel del om naturens vilkår og rammer for utvikling i Norge, samt ambisjoner og mål for kutt i klimagassutslipp, men mener at dette nå må følges opp med konkrete tiltak.

Viktige grep for fremtiden

FNF har også kommet med forslag til hva som kan være de tre viktigste grepene for å nå natur- og klimamålene innen 2050. Disse inkluderer stans av tap av verdifulle naturområder, reduksjon av overforbruk og en overgang til fornybare energikilder, samt aktiv involvering av lokal kunnskap og forskningsbasert kunnskap i beslutningsprosesser.

Internasjonalt samarbeid

Videre påpeker FNF viktigheten av internasjonalt samarbeid og styrking av internasjonale avtaler som Naturavtalen og Parisavtalen. De etterlyser også en sterkere nasjonal forvaltning og bedre verktøy for kommunene for å ivareta naturen. Organisasjonene foreslår økonomiske incentiver for naturbeskyttelse og en gjennomgang av lovverket for å styrke naturmangfoldet.

Med dette brevet håper FNF og de tilsluttede organisasjonene å påvirke regjeringens arbeid med stortingsmeldingene, slik at de reflekterer et sterkt engasjement for natur- og klimaspørsmål.