I tiden før Freya ble skutt og drept av et fellingslag fra Fiskeridirektoratet, var det folk som ba på sine knær for at hvalrossen måtte bli skånet for avliving.

Fiskeridirektoratet fikk i slutten av juli en henvendelse fra en mann som synes forslaget om avliving av Freya var trist.

– Nå er jeg verken hvalrossekspert, biolog, viltforvalter eller dyreforkjemper. Jeg er faktisk kun en jurist som vet lite om viltforvaltning. Likevel vil jeg bli skuffet og overrasket dersom myndighetene blir påvirket Per Espen Fjeld sin kronikk om å avlive Freya. Jeg forstår at det kan være til stor frustrasjon å lide økonomisk tap, men det finnes andre løsninger enn å skyte henne. Jeg håper at myndighetene fortsatt står ved at avliving er siste utvei, og prøver alt annet før man vurderer å avlive dyret som ikke vet noe bedre. Det er så kjedelig å lese at «det er for dyrets beste» å skyte det, – enten det er en gris eller en hvalross, skriver mannen.

En mann fra Bodø skrev til direktoratet og lurte på om det kunne være en god ide å høre med dyreparker rundt omkring i verden for å høre om de kunne ta imot Freya som et siste alternativ framfor avliving.

Skrev Freya-dikt

Bjørn Øien ba om at Freya måtte finne leia ut fjorden, og skrev et dikt:

En flott koloss

av en hvalross

viser sin fjonge ende

i hele fjordenslende.

Er hun fra, Raufoss?

Mange har heia

på enslige Freya.

Noen kaller’a for bleia

fordi hu båter har sneia.

Kan vi løse hele greia

med å flytt’a til Skreia?

Der – blir vel ingen lei’a?

Kjære Freya!

Når jeg ser bilder av deg helt innerst

i Oslofjorden, ønsker jeg deg alt godt!

Finn veien ut igjen og kom deg nordover

før det er for sent!

Fikk også fred fra folk

Hanne Sævold var bekymret for Freyas helse.

– Jeg leste om den finske Hvalrossen som døde nå grunnet matmangel. og lurer på om det kan være kritisk for Freya også. Håper dere tar ansvar for hvalrossen.

Rebecca Helvig skrev at hun visste at hvalrossen hadde fått mye fred tidligere.

– Jeg syntes det er veldig provoserende og dårlig gjort, at menneskene i Oslo ikke evner å la denne hvalrossen være i fred. Ikke nok med det, så ser det ut som at VG har en direktesending av denne hvalrossen nede på brygga hele døgnet! Ingen i avisene skriver at man skal la den være i fred, det ender med tusen tilskuere hver dag, noe som sliter dyret totalt ut følelsesmessig pga stress etc.

– Jeg håper, og ber veldig pent om ikke Fiskeridirektoratet være så snill kan gå ut med en pressemelding om at alle skal la denne hvalrossen være i fred. Det er ikke alle som har forstått dette, skriver hun.

Dyr som hygger seg

– Et friskt, vilt dyr som hygger seg og er til glede for de fleste skal ikke vurderes avlives. De som har råd til båt på sjøen har og råd til reparasjoner, folks velstand er ingen avlivningsgrunn, skriver en kvinne.

Hun mener at de som ikke respekterer anbefaling om å holde avstand heller bør få bot, og at en avliving vil gi skadevirkninger.

Ba på sine knær

Jenny Rollnes i organisasjonen Dyrenes Rett opplyste i en appell til direktoratet at mange har fryktet for livet til Freya etter at hun dukket opp, selv om hun ikke har vist noen form for truende adferd.

– Tvert imot fremstår hun som en fredelig skapning som helst vil ligge og sove og sole seg i båter, og de skader hun har forvoldt har kun vært av materiell verdi. Hvalross er en truet art, oppført som sårbar både på Norsk rødliste og på global rødliste. Arten er truet av klimaendring, forurensing og mennesker, sier hun.

– Norge er beryktet for å ta livet av ville dyr som løsning på eventuelle konflikter. Mens det i mange andre land er mer vanlig å flytte ville dyr, selv farlige dyr som alligatorer og giftige slanger, er dreping ofte førstevalget i Norge.

Hun opplyste til direktoratet at det ville vekke stor oppsikt om avliving skulle bli utveien.

– Bilder og videoer av Freya som ligger og slapper av i båter eller blir klappet av folk, deles nå i nyhetssaker og på sosiale medier. Selv om det er viktig å holde avstand til ville dyr og la dem være i fred, ikke minst av hensyn til dyrene selv, betyr det ikke at man kan drepe ethvert vilt dyr som befinner seg i vår nærhet og som man mener utgjør en potensiell risiko. Da får man heller informere, sette opp skilt, gi dyrene et område der de kan få være i fred eller flytte dem, sier hun i sin henvendelse.

Hun opplyser videre at Freya er ikke den eneste kjendishvalrossen. Hvalrossen Wally ble verdenskjent i fjor da han dukket opp i Frankrike, Spania, Irland, England og på Island. Han veltet og ødela flere båter med støttennene sine, og han ble selv påkjørt av båt, men det var aldri snakk om å ta livet av ham.

– Tvert imot var han til glede for mennesker i pandemien, og han ble i vår minnet på årsdagen for sin første visitt. Hans nærvær ble brukt til å sette fokus på truslene som hvalross og andre dyrearter er utsatt for som følge av menneskelig påvirkning.

Rollnes minte også om at verden står midt i en alvorlig naturkrise, der dyreliv og arter går tapt i høyt tempo.

– Vi må snu tankegangen bort fra lettvint og uetisk dreping av dyr, og lære oss å leve sammen med dyrene, gi dem plass og ta mer hensyn til dem.

Ville ikke ha avliving

Hun ba derfor Statsforvalteren og Fiskeridirektoratet om å se helt bort fra avliving som alternativ i forhold til Freya.

– Hun er et fredelig individ av en utrydningstruet art som bare har havnet på feil sted. Vi må ta godt vare på henne mens hun er på besøk hos oss, og sørge for at hun er trygg frem til hun kan vende tilbake til sine artsfrender, opplyste Rollnes til Fiskeridirektoratet.

Kristine Runshaug opplyste til Statsforvalteren at hun med skrekk og vantro hadde lest om et forslag fra Kragerø kommune å avlive hvalrossen Freya.

– Dette kan umulig gå igjennom? Hvor er det blitt av evnene våre til å sameksistere med andre arter? Hvorfor skal alt som kan drepes og tilintetgjøres for vårt eget velbehag? Jeg ber på mine knær om at Freya ikke avlives og heller flyttes. Hun skal videre til Svalbard så la henne få lov til å komme seg dit. Vern henne og pass heller på at hun får være i fred, enn å behage båteiere som har en plikt til å forsikre båtene sine.