Villfanget fisk fra norske farvann har lave nivåer av miljøgifter, viser ny kontroll fra Havforskningsinstituttet. Femten ulike fiskeslag ble analysert, og nesten alle prøvene lå innenfor grenseverdiene.

Kun to prøver av brosme og lange hadde for høye kvikksølvkonsentrasjoner. Brosme fra enkelte fjorder på Nordvestlandet viste imidlertid bekymringsfulle nivåer.

På oppdrag fra Mattilsynet har Havforskningsinstituttet undersøkt fremmedstoffer i villfanget fisk fra norske farvann. Kontrollen er gjennomført etter nytt EU-regelverk.

– Vi har lenge overvåket og kartlagt miljøgifter i norsk sjømat, men nå gjøres dette i tråd med nytt EU-regelverk, sier forsker Sylvia Frantzen.

Forskerne analyserte til sammen 195 prøver av 15 ulike fiskearter. Prøvene ble hentet fra fiskebedrifter langs hele den norske kysten.

Trygge nivåer i de fleste prøver

Flest prøver ble samlet inn av makrell, sild, torsk, hyse, kveite, brosme og sei. I tillegg undersøkte forskerne noen prøver av lange, brisling og breiflabb, og én prøve hver av blåkveite, lyr, uer, rognkjeks og berggylt.

Prøvene ble analysert for stoffer med etablerte grenseverdier: kvikksølv, kadmium, bly, dioksiner, PCB og fluorforbindelser (PFAS).

– Vi analyserte stoffer som har en etablert grenseverdi, det vil si kvikksølv, kadmium, bly, dioksiner, PCB og fluorforbindelser (PFAS), sier Frantzen.

Resultatene var betryggende. Kun to prøver lå over grenseverdiene.

– Vi fant for høye kvikksølvkonsentrasjoner i én prøve av brosme og én av lange, sier Frantzen.

Ny kunnskap om miljøgifter

Forskerne utvidet analysen til også å omfatte stoffer uten fastsatte grenseverdier. Målet var å samle mer informasjon om lite kjente miljøgifter.

– Vi analyserte prøvene for flere ulike miljøgifter for å samle mer kunnskap om stoffer vi vet lite om fra før, sier Frantzen.

Blant annet ble prøvene undersøkt for uorganisk arsen og bromerte flammehemmere. Disse viste lave nivåer.

Arsen forekommer i mange former, og uorganisk arsen er den giftigste varianten. Alle prøvene hadde svært lave nivåer av denne giftige formen.

– Arsen finnes i mange former, og den giftigste er uorganisk arsen. Alle hadde svært lave nivåer av den giftige arsenformen, sier Frantzen.

Bekymring rundt brosme fra fjorder

En særskilt kartlegging av brosme fra tre fjorder på Nordvestlandet viste høyere verdier enn forventet. Forskerne undersøkte brosme fra Nordfjord, Storfjorden og Romsdalsfjorden.

– Vi kartla brosme fra tre forskjellige fjorder på Nordvestlandet: Nordfjord, Storfjorden og Romsdalsfjorden, sier Frantzen.

Resultatene viste relativt høye nivåer av kvikksølv i alle tre fjordene.

– Vi fant relativt høye nivåer av kvikksølv i brosme i de tre fjordene, sier hun.

I Romsdalsfjorden og Storfjorden lå gjennomsnittet over grenseverdien. I Nordfjord lå nivået like under grensen, men det regnes fortsatt som høyt.

– Når nivåene ligger rett under grensen, slik det gjorde i Nordfjord, regnes de som høye, sier Frantzen.

Kvikksølvnivået varierte mellom ulike lokaliteter i fjordene. Størrelsen på fisken hadde størst betydning for variasjonen: jo større fisk, jo høyere kvikksølvnivå.

Dette skyldes bioakkumulering. Jo større fisken er, jo eldre er den som regel, og da har den hatt lengre tid til å samle opp stoffene i kroppen.

Tidligere har brosme fra Hardangerfjorden og Sognefjorden også vist høye kvikksølvnivåer, noe som førte til advarsler mot å spise brosme.

– Vi mangler fortsatt mye kunnskap om miljøgifter i kystnær fisk. Dette understreker behovet for å kartlegge nivåene i sjømat langs kysten, særlig i områder med mye fritidsfiske, sier Frantzen.

Funn ved flyplass

To brosmer fisket ved Anda i Nordfjord, nær Anda lufthavn, hadde relativt høye PFAS-konsentrasjoner over grenseverdiene i fileten.

– Det er få prøver, men et interessant funn fordi det er kjent at mye fluorforbindelser har lekket ut i miljøet nær flyplasser på grunn av tidligere bruk av fluorholdig brannskum ved brannøvelser, sier Frantzen.

Analyser av brosmelever viste også høye nivåer av dioksiner og PCB.

– Nivåene lå godt over grenseverdiene som gjelder for fiskelever, selv om disse grenseverdiene i utgangspunktet er satt høyere enn for filet. Dette viser hvor viktig det er å følge rådene om å ikke spise lever fra selvfanget fisk tatt i kystområdene, sier Frantzen.