Miljødirektoratet foreslår tidenes mest omfattende restriksjoner på laksefisket, inkludert full stans i sjøfiske i Finnmark og kraftige begrensninger i 42 elver over hele landet. Situasjonen er kritisk for flere laksebestander, inkludert i den ikoniske Tanaelva.

Situasjonen for norsk villaks er verre enn noensinne, ifølge Miljødirektoratet. De siste årene har det kommet historisk få laks inn til norskekysten, noe som har tvunget frem forslag om drastiske begrensninger i laksefisket. Totalt omfatter forslaget innstramminger i ni sjøområder og 42 elver, med søkelys på å beskytte stor hunnlaks, som er nøkkelen til fremtidige laksebestander.

– Fordi det de siste årene har kommet historisk få laks inn til norskekysten ser vi oss nødt til å foreslå store begrensinger i årets laksefiske, sier direktør for Miljødirektoratet, Ellen Hambro.

Forslaget innebærer blant annet full stans i sjølaksefiske i Finnmark. Seks av de ni berørte sjøområdene ligger nettopp i denne landsdelen. Miljødirektoratet har gitt en frist frem til 14. mars 2025 for innspill, og de nye reglene skal tre i kraft fra årets fiskesesong.

Rammer ikoniske lakseelver

Noen av Norges mest kjente lakseelver blir berørt dersom forslaget vedtas. Dette inkluderer Numedalslågen og Mandalselva i sør, og de store lakseelvene i Trøndelag som Orkla og Gaula. Også Vestland og Møre og Romsdal vil merke tiltakene, med strengere kvoter og justerte fisketider.

– Laksebestandene i mange av elvene der vi foreslår strengere begrensninger i fisket, er avhengige av at mye stor hunnlaks ikke blir fisket opp og får deltatt i gytingen. Stor hunnlaks legger grunnlaget for mange lakseunger, sier Hambro.

Tanaelva i kritisk tilstand

En av verdens viktigste lakseelver, Tanaelva, står i sentrum for den alvorlige situasjonen i Finnmark. Laks fra Tanavassdraget står for en betydelig andel av fangstene i sjølaksefisket i landsdelen. Ifølge Hambro er Tanaelvas tilstand avgjørende for hva som kan tillates av fiske i hele Finnmark.

– Tanaelva er en av verdens viktigste lakseelver. Fordi laks fra Tanavassdraget fiskes i sjølaksefisket i hele Finnmark, er tilstanden til laksebestandene i Tanavassdraget i stor grad styrende for hvilket laksefiske som kan tillates i sjøen i hele Finnmark, sier Hambro.

Rekorddårlige lakseår

Tallene underbygger alvoret. De tre dårligste lakseårene i norsk historie har alle vært etter 2021.

– Den gangen de gjeldende bestemmelsene for laksefisket ble innført var det langt mer laks som kom tilbake til kysten fra havet enn det er nå. Det er derfor behov for å redusere fisket. De tre dårligste lakseårene historisk sett har vært i perioden etter 2021, sier Hambro.

Føre-var-strategi skal sikre fremtiden

Miljødirektoratet har tidligere varslet behov for strengere reguleringer i tråd med en føre-var-strategi. Denne strategien innebærer en forsiktig start på sesongen, med mulighet for justeringer dersom lakseinnsiget blir bedre enn forventet.

– Gjennom å foreslå en mer forsiktig start på laksefisket, ønsker vi blant annet å redusere risikoen for at vi akutt må stenge fisket i mange elver tidlig i sesongen, slik vi så oss nødt til i fjor. Vi håper at dette kan bedre forutsigbarheten både for de som leier ut fiskerettigheter og for de som kjøper rettighetene til å fiske, sier Hambro.